- Sty 27, 2006
- 4,370
- 1,776
- 113
Falafel
Przepis na podstawie I.Dobrowolska "Koszerne i trefne" i Ruth Sirkis "Cooking with Pleasure"
250 g nutu (ciecierzyca), zamoczyc na noc)
kromka namoczonej bulki
1 srednia cebula
1-3 zabki czosnku (wedlug uznania
)
kawaleczek papryczki chili
peczek pietruszki
peczek kolendry (natki)
szczypta kolendry
szczypta suszonej bazylii
lyzeczka soli
pieprz
lyzeczka proszku do pieczenia
olej do smazenia
Ciecierzyce, cebule, czosnek, bulke, papryczke, pietruszke i kolendre przemielic przez maszynke, dodac przyprawy i proszek do pieczenia, wymieszac. Formowac nieduze okragle kotleciki, smazyc w oleju. Odsaczyc na papierowym reczniku.
Podawac z tachini, jarzynami. Mnie najlepiej smakuje z jogurtem wymieszanym z czosnkiem i posiekana kolendra.
Falafele smaza sie w glebokim oleju, ale ja tego nie robie
Przepis na podstawie I.Dobrowolska "Koszerne i trefne" i Ruth Sirkis "Cooking with Pleasure"
250 g nutu (ciecierzyca), zamoczyc na noc)
kromka namoczonej bulki
1 srednia cebula
1-3 zabki czosnku (wedlug uznania

kawaleczek papryczki chili
peczek pietruszki
peczek kolendry (natki)
szczypta kolendry
szczypta suszonej bazylii
lyzeczka soli
pieprz
lyzeczka proszku do pieczenia
olej do smazenia
Ciecierzyce, cebule, czosnek, bulke, papryczke, pietruszke i kolendre przemielic przez maszynke, dodac przyprawy i proszek do pieczenia, wymieszac. Formowac nieduze okragle kotleciki, smazyc w oleju. Odsaczyc na papierowym reczniku.
Podawac z tachini, jarzynami. Mnie najlepiej smakuje z jogurtem wymieszanym z czosnkiem i posiekana kolendra.
Falafele smaza sie w glebokim oleju, ale ja tego nie robie

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: