chcecie wypróbować nowy przepsi na ciasto drożdżowe, które "musi" wyjść
Oto przepis:
składniki: 10 dkg drożdży, 1 szklanka cukru, 4 roztrzepane jajka (całe), 3/4 szklanki mleka, 1 szklanka oleju, 4 szklanki mąki,
wykonanie:
te składniki to w zasadzie cały przepis, gdyż nic więcej na początek nie musimy robić tylko wrzucamy te składniki w takiej kolejności (nie wolno jej zmienić) do miski i przykrywamy na 7 godzin. Po tym czasie wymieszamy to wszystko ręką i wylewamy na posmarowaną tłuszczem blaszkę, dodajemy owoce (najlepiej śliwki, bo teraz ten czas na nie) i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 stopni przez około 40 minut , smacznego, nie jest suche i dobre nawet przez dwa dni (u mnie w domu to nierealne, ale ....
Dodam tylko, ze do tej pory mordowałam się ze starym przepisem i co ztego , że wychodziło i było dobre ale ile pracy . I tak nie dorównywałam mojej koleżnce, która przy każdym wyrabianiu ciasta liczyła ilość ruchów ręka
Oto przepis:
składniki: 10 dkg drożdży, 1 szklanka cukru, 4 roztrzepane jajka (całe), 3/4 szklanki mleka, 1 szklanka oleju, 4 szklanki mąki,
wykonanie:
te składniki to w zasadzie cały przepis, gdyż nic więcej na początek nie musimy robić tylko wrzucamy te składniki w takiej kolejności (nie wolno jej zmienić) do miski i przykrywamy na 7 godzin. Po tym czasie wymieszamy to wszystko ręką i wylewamy na posmarowaną tłuszczem blaszkę, dodajemy owoce (najlepiej śliwki, bo teraz ten czas na nie) i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 stopni przez około 40 minut , smacznego, nie jest suche i dobre nawet przez dwa dni (u mnie w domu to nierealne, ale ....
Dodam tylko, ze do tej pory mordowałam się ze starym przepisem i co ztego , że wychodziło i było dobre ale ile pracy . I tak nie dorównywałam mojej koleżnce, która przy każdym wyrabianiu ciasta liczyła ilość ruchów ręka
Ostatnią edycję dokonał moderator: