Domowe ravioli z serami

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
500 g maki
5 jajek
wyrobić (ew. dodać kroplę oliwy i odrobinę soli)
zagnieśc , rozwałkować (ja mam maszynkę..)

NAdzienie :
zmiksowane sery - odrobina mascarpone, jakiś ser blue, almette jogurtowa , feta grecka
i trochę parmezanu + swieża bazylia i pieprz

Nadziać ,zamknąc, gotować

Sos: masło, oliwa., czosnek i bazylia
Wrzucić ugotowane ravioli na patelnię . NA chwilkę
Podawać z parmezanem
Smacznego
QpKw80M294TN6orDuB.jpg


EsdUDIFiBBB8iAeinB.jpg


EhMH1P2azG3D0x8Z5B.jpg


AceZ0tCG5QBSonYVHB.jpg
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
wyglada oblednie
lecker.gif
lecker.gif
ale 5 jaj mnie odstrasza
icon_eek.gif
nie da sie inaczej?

marghe, a takie ustrojstwo jest w sklepach, czy z Wloch sobie przywiozlas?
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
robię dzisiaj na obiadek tylko że jako pierogi bo nie mam foremki do ravioli
icon_smile.gif
 

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
zrobiłam, wyszły bardzo smaczne tylko po wyjęciu z wody szybko mi stwardniały...pewnie za dużo mąki dodałam
icon_sad.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Carbo, to jest klasyczna proporcja na makaron jajeczny... na kazde 100 g mąki idzie jajko. Ale z pół kilo to bardzo duzo wychodzi...

ja bardzo lubie makaron bezjajeczny, ale nie wiem, czy wyjda z niego ravioli

moje sprawdzone proporcje:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka drobnej semoliny
3/4 szklanki gorącej wody, lub ile weźmie ciasto
(w przepisie byla tez lyzeczka soli, ale ja nie dalam)

taki makaron gotuje sie jakies 7 minut
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Margot, makaron bezjajeczny robiłam zarowno w wersji niewałkowanej jako grube spaghetti jak i w maszynce do makaronu jako wstążki (mimo, ze wstazki powinny byc jajeczne). I mi osobiscie baaardzo smakuje makaron na semolinie bezjajeczny, jest bardziej al dente taki, dla mnie wspaniały. Ja go wyrabiam w KA albo w malakserze, a potem ręcznie
 

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
wczorajsze

coś a la fusion .
Włoch by tego tak z pewnoscią nie zrobił :D

Ciasto jak wyżej
Nadzienie
Zmiksować:
Ser almette ziołowy
1 ząbek czosnku
Pół słoika susz. Pomidorów
Ser biały
Ser szopski
Pieprz

Sosy:
1. masło + oliwa + bazylia
2. pomidorowy najprostszy

Pozypać parmezanem i jeść

vRAt0ZF6G8viVLsv5B.jpg

zKEcvIm17HaTRMnbaB.jpg
 

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
Nigdy w życiu nie robiłam niczego w rodzaju pierogów ale to wygląda dosyć prosto a zdjęcia są wspaniałe... dobrze że robie już obiad bo chyba bym wylizała monitor
icon_wink.gif

mniam.gif
 

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
Marghe, chcialabym jutro zrobic te ravioli tylko kompletnie nie wiem z jakiej porcji.. 3 dorosle osoby maja sie najesc...
I te serki... Caly almette i cala feta?
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
inga_xx @ 9 Jan 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=646276nie wiem z jakiej porcji.. 3 dorosle osoby maja sie najesc...
Hmmm, ja robię zwykle z 3 jaj dla 2 dorosłych + 1 dziecko niejadek (czyli naprawdę małą porcję zjada) i zwykle trochę rawioli mi zostaje niezjedzonych od razu. Ale nie mam pojęcia czy to co my zjadamy to taka normalna porcja, czy nie (w sumie mój mąż jak na faceta nie jada dużo).
Inga, może lepiej zrobić odrobinę więcej? I najwyżej jak zostanie (tak jak u mnie) - potem zjeść podsmażone na patelni? Ja tak robię.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ewenny

Member
Sty 3, 2010
420
0
16
dzisiaj zrobiłam na obiad z okazji debiutu nowej maszynki do makaronu
nawet nie myślałam,że takie będzie dobre
cvety.gif