Czudu - uzbeckie pierozki z dynia*

sloneczko

Member
Sie 14, 2006
531
0
0
Zrobilam dzisiaj na obiad-z pieczarkami, cebula i serem. Co prawda musialam sporo podsypac maka, bo ciasto strasznie mi sie kleilo, ale efekt z nawiazka to wynagrodzil. Pyszne
mniam.gif
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
znowu dzis zaczudowalam
mniam.gif
mniam.gif


zrobilam z dynia i cebula, tyle ze cebule wczesniej zeszklilam z curry

cos cudownego wyszlo

Elka jeszcze raz
bussi.gif
 

Evva2

Member
Wrz 9, 2008
183
0
0
Właśnie jestem po konsumpcji czudu! Czudowne! nadzienie było pełną improwizacją bo okazało się że moja dynia jest już niedobra - a więc było czudu z szynką, z serem i szynką, z jabłkiem, z łokum, a nawet z cukinią i papryką wyciągniętą z resztek leczo ;) tak w ramach eksperymentu - wszystko dobre!
dziękuje za przepis! a mąż powiedział że takie cudaki mogę mu zrobić ponownie ;)
 

kornasia

Member
Maj 17, 2008
1,039
0
36
bardzo dobre, nastepnym razem zrobie jednak z wiekszej porcji, bo troche farszu mi zostalo
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
dzisiejsze czudu podane z guacamole, ciekawa internacjonalna kompozycja
icon_mrgreen.gif
pyyyyszne!!!!

IMG_5459.jpg
 

Załączniki

  • IMG_5459.jpg
    IMG_5459.jpg
    75.4 KB · Wyświetleń: 14

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Hm... A może by tak je na Wigilię przygotować..?
lecker.gif
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
o Elka dzieki
icon_redface.gif
tyle ze ja robie takie grube, no zeby sie najedli
fiesgrins.gif


Johasia, rob, sa pyszne!!!!!
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Zrobiłam - z nadzieniem z podduszonych pieczarek z cebulką. I duużo pieprzu.
mniam.gif

Kusiło mnie, by zamiast usmażyć (miałam mało oleju) - upiec w piekarniku. Próbował ktoś?
I czy to ciasto nadaje się do gotowanych pierogów?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

zabajo

Member
Kwi 24, 2009
6
0
0
smakowite te pierożki i szybkie-
wyrabiałam ciasto dość niedługo mikserem z hakami
Nic mi się nie lepiło po wyjęciu ciasta na stolnicę
a nadzienie- kapusta z grzybami
 

ingee

Member
Lip 18, 2010
1
0
0
Witam
icon_smile.gif

Przyznam szczerze, że specjalnie się zarejestrowałam, żeby Ci powiedzieć, że to genialny przepis.
Znalazłam go dziś rano i tak mi się spodobał, że chciałam od razu zrobić.
Z braku dyni wykorzystałam to co miałam w lodówce i moje czudu były ze szpinakiem i brokułami.
Z tych proporcji wyszło mi ich 13 - farszu trochę zabrakło, więc ostatni jest z powidłami śliwkowymi, które zrobiłam trochę wcześniej. Już go nie spróbuję, bo objadłam się od razu pierwszymi zrobionymi:)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Jako, że jesien zawitała, zawityły i na nasz stół dynie.
Czudu.JPG
Polecam
 

Załączniki

  • Czudu.JPG
    Czudu.JPG
    121.5 KB · Wyświetleń: 13

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,357
3,622
113
Europo, dzięki Tobie i ja zjadłam c(z)udowne czudu na kolację.
Ciasto rewelacyjne, wspaniale się wyrobiło i wałkowało bez podsypywania mąką.
Potrzebowałam 6 pierogów, więc podzieliłam je na 6 kulek i rozwałkowałam na cienkie placuszki.
Nadzienia weszło mi do nich dwa razy tyle co w przepisie. Podałam z adżiką.
Pyszne!
mniam.gif



Patrząc na Wasze zdjęcia widzę, że wałkowałam cieniej. Ale były za to apetycznie chrupiące.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
znowu popelnilam, pyszne!!!

TYLKO musze sobie tutaj zapisac zeby nie robic z tej ilosci skladnikow!!!

jak dam dwie szklanki maki i szklanke wody to mi sie robi ciasto o konsystencji budnyiu!!!
icon_eek.gif
gruebel_2.gif


naprawde nie wiem jak Joanna moze pisac, ze ciasto wyszlo doskonale?!?!? matko co ja robie zle?

wczoraj musialam dosypac napewno jeszcze z poltorej szklanki maki.....
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,806
518
113
Carbo, mysle, ze przyczyna jest inna jakosc maki, raczej inna jej wilgociochlonnosc
icon_smile.gif
. Po prostu sobie zapisz te proporcje do pasujacego ciasta i wszystko bedzie w porzadku
icon_smile.gif
ze nie 2, a 3 szklanki maki
icon_smile.gif
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Zrobilam wg przepisu, maki dodalam tyle ile napisane 2 szklanki. Bylo z nadzieniem pieczarkowym i wyszlo pyszne. Bede nie raz jeszcze robic na obiad czy kolacje. Dziekuje za przepis
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: