IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

39 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Piernik świąteczny, dla cierpliwych :)
ewalukas
post 7 Nov 2006, 09:43
Post #1


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.664
Dołączył: 24-August 06
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 2.190



Przepis pochodzi z jakiejś gazety. Robiłam go rok temu i zrobił furorę wśród rodziny icon_mrgreen.gif Wszyscy myśleli że jest z jakiejś dobrej cukierni dump.gif
Polecam bardzo mniam.gif
Robi się go 3 tygodnie, ale warto.

50 dag mąki
25 dag cukru
25 dag miodu
30 ml wódki
2 jaja
czubata łyżka masła
łyżeczka przyprawy do pierników
2 łyżki kakao
łyżeczka sody
15 dag suszonych śliwek
10 dag rodzynek
masło do formy
Ponadto
50 ml kawy rozpuszczalnej
100 ml wódki
polewa czekoladowa
dżem

Śliwki namoczyć, osączyć i pokroić. Miód z cukrem i przyprawami rozpuścić w rondelku. Dodać masło, przestudzić, wbić jajka, wymieszać. Dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, wódkę, kakao, śliwki i rodzynki. Wyrobić ciasto, przełożyć do wysmarowanej masłem formy (keksówki) i piec 60 min w temp 200 st.
Ostudzić. Wyjąć z formy.
Zawinąć w folię i odłożyć na 1 tydzień

Po tygodniu ponakłuwać wykałaczką i nasączyć kawą wymieszaną z 50 ml wódki. Zawinąć i odłożyć na 1 tydzień

Po tygodniu przekroić, nasączyć resztą wódki, przełożyć powidłami, złączyć części. Polać piernik polewą. Gdy zastygnie zawinąć w folię i odłożyć na kolejny tydzień


PRZEPIS POCHODZI Z UBIEGŁEGO ROKU Z JAKIEJŚ GAZETY, WIĘC MOŻE SIĘ POJAWIAĆ NA INNYCH "PRZEPISOWYCH" STRONACH
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jaka
post 7 Nov 2006, 10:58
Post #2


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.653
Dołączył: 15-September 04
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 40



Podoba mi się!!!
Zrobię. Lubię zawsze coś nowego "wyczarować".
Relacja - po konsumpcji i pewnie w trakcie robotki...

Tak sobie liczę, że zacznę go robić w okolicy 3 grudnia icon_smile.gif (matematyk...)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ewalukas
post 7 Nov 2006, 15:50
Post #3


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.664
Dołączył: 24-August 06
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 2.190



Jaka ja dokładnie robiłam w tamtym roku 3 grudnia, teraz zamierzam tak samo. Tylko teraz jestem cwana i robię z podwójnej porcji na dwie keksówki icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jaka
post 7 Nov 2006, 16:03
Post #4


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.653
Dołączył: 15-September 04
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 40



O ilości jeszcze pomyślę - w sumie nie wiem jak w tym roku spędzimy święta...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jaxja
post 8 Nov 2006, 16:22
Post #5


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.521
Dołączył: 26-May 06
Skąd: PL
Użytkownik nr: 1.798



Fajny ten przepis, bo na święta wyjmuje się gotowe ciasto. Na pewno go wypróbuję.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jaka
post 8 Nov 2006, 16:34
Post #6


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.653
Dołączył: 15-September 04
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 40



CYTAT(jaxja @ 8 Nov 2006, 16:22 ) *
Fajny ten przepis, bo na święta wyjmuje się gotowe ciasto. Na pewno go wypróbuję.


Jak powęszysz to i więcej takich "gotowców" znajdziesz icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Azazelle
post 8 Nov 2006, 19:14
Post #7


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.706
Dołączył: 1-September 06
Skąd: PGR koło Wa-wy
Użytkownik nr: 2.242



Kurczę, nie lubię pierników... Nie lubię pierników, nie lubię pierniczków i co roku wpadam w amok i produkuję.
Myślałam - nie, w tym roku bez takich numerów.

I co? Kiedy wypada ten 3 grudnia? Akurat w niedzielę? Fajnie, będzie czas, żeby upiec icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Buka
post 8 Nov 2006, 19:30
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
***************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 18.771
Dołączył: 19-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 67



Ile tej kawy wsypać do 50 ml?
Czuję, że krajanka piernikowa będzie miała konkurencję icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ewalukas
post 8 Nov 2006, 19:57
Post #9


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.664
Dołączył: 24-August 06
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 2.190



CYTAT(Buka @ 8 Nov 2006, 19:30 ) *
Ile tej kawy wsypać do 50 ml?
Czuję, że krajanka piernikowa będzie miała konkurencję icon_mrgreen.gif

Ja wsypałam 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, bo chciałam żeby naprawdę mocna była icon_mrgreen.gif
Oj Buka, nie jadłam krajanki, ale ten piernik posmakował tak bardzo w ubiegłe Święta, że już w tej chwili się dopytuje rodzinka czy będzie icon_rolleyes.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
linette
post 8 Nov 2006, 21:01
Post #10


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 581
Dołączył: 11-July 06
Skąd: Lublin
Użytkownik nr: 1.983



Bardzo kuszący przepis.
Dopisuję się na 3 grudnia icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jaka
post 9 Nov 2006, 09:53
Post #11


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.653
Dołączył: 15-September 04
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 40



No to nam się gromadka zaczyna tworzyć icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ewalukas
post 9 Nov 2006, 10:03
Post #12


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.664
Dołączył: 24-August 06
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 2.190



CYTAT(jaka @ 9 Nov 2006, 09:53 ) *
No to nam się gromadka zaczyna tworzyć icon_smile.gif

Już się nie mogę doczekać jak będziemy pokazywać nasze pierniki icon_mrgreen.gif A swoją drogą w grupie raźniej icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jaka
post 9 Nov 2006, 10:12
Post #13


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.653
Dołączył: 15-September 04
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 40



CYTAT(ewalukas @ 9 Nov 2006, 10:03 ) *
Już się nie mogę doczekać jak będziemy pokazywać nasze pierniki icon_mrgreen.gif A swoją drogą w grupie raźniej icon_wink.gif


Myślę, że w grupie będzie smaczniej icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ewalukas
post 27 Nov 2006, 08:41
Post #14


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.664
Dołączył: 24-August 06
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 2.190



Podnoszę bo wielkimi krokami zbliża się 3 grudnia fiesgrins.gif Czas zacząć zbierać składniki. icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nutka
post 27 Nov 2006, 10:20
Post #15


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 815
Dołączył: 25-September 05
Skąd: Głogów
Użytkownik nr: 781



Dołączam do szacownego grona. Przepisik brzmi obiecująco. Zatem 3-go grudnia do dzieła. Powoli terminarz grudniowy się wypełnia icon_razz.gif rofl.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jaka
post 27 Nov 2006, 11:11
Post #16


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.653
Dołączył: 15-September 04
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 40



CYTAT(Nutka @ 27 Nov 2006, 10:20 ) *
Powoli terminarz grudniowy się wypełnia icon_razz.gif rofl.gif


Postanowiłam sobie zrobić kalendarz jednomiesięczny, by o niczym nie zapomnieć icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ewalukas
post 27 Nov 2006, 14:15
Post #17


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.664
Dołączył: 24-August 06
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 2.190



Ja mam w telefonie ustawione przypomnienia icon_mrgreen.gif Zawsze zapipczy fiesgrins.gif
A jak bym miała napisane gdzieś to nie gwarantuję że w odpowiednim czasie bym przeczytała icon_rolleyes.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jaka
post 27 Nov 2006, 16:46
Post #18


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.653
Dołączył: 15-September 04
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 40



Myślę o kartce, którą przypnę na lodówkę.
A przypominacz, to mój przyjaciel, z którym niemal codziennie się spotykam icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Simona
post 28 Nov 2006, 07:38
Post #19


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.521
Dołączył: 27-October 04
Skąd: poludnie
Użytkownik nr: 137



Robiłam w nocy. Coś mi się do tortownicy przykleił, a poza tym wygląda w porządku.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ewalukas
post 28 Nov 2006, 08:53
Post #20


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.664
Dołączył: 24-August 06
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 2.190



CYTAT(Simona @ 28 Nov 2006, 07:38 ) *
Robiłam w nocy. Coś mi się do tortownicy przykleił, a poza tym wygląda w porządku.


Ja go robię w keksówce, a na dno formy wykładam papier do pieczenia icon_lol.gif

Simona a nie za wcześnie? Polezy Ci do świąt bez ryzyka zjedzenia? fiesgrins.gif
A może fotkę? icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

39 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 20th May 2019 - 14:12