BANANOWIEC

KRZN

Member
Lis 7, 2006
1
0
0
BANANOWIEC




Składniki:

Cisto:
niskie, ciemne ciasto biszkoptowe (0,5 szkl mąki, 0,25 szkl skrobii ziemniaczanej, 4 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, pół szkl cukru, cukier wanilinowy, kakao) - każdy ma swój sprawdzony przepis

Krem:
800 ml śmietany kremówki
2 "śnieżki" na mleko
1 czekolada (deserowa/mleczna według uznania)
cukier (według uznania)
7-8 bananów
3 łyżki żelatyny
trochę wody ;)

Wykonanie:
1. Upiec biszkopt, zostawić do ostygnięcia, odciąć z góry trochę ciasta (na posypanie wierzchu), biszkopt zamknąć z powrotem do formy, odcięte ciasto przetrzeć na tarce,
2. 4-5 bananów obrać, pokroić na talarki, ułożyć na biszkopcie
3. Pozostałe banany przetrzeć na tarce
4. Schłodzoną śmietanę miksować w wysokim naczyniu, miksująć dodać śnieżki, cukier i starte banany
5. Czekoladę zetrzeć na tarce
6. Żelatynę rozpuścić w jak najmniejszej ilości wrzącej wody
7. Rozpuszczoną żelatynę dodawać stopniowo do masy kremowej, miksując
8. Po zmiksowaniu masy dodać wiórki czekoladowe
9. Masę przełożyć na biszkopt z bananami
10. Ciasto włożyć do lodówki do stężenia
11. po ok. 2 godzinach równomiernie rozsypać starty biszkopt na powierzchni kremu bananowego
12. Zostwić ciasto w lodówce do całkowitego stężenia (przez noc)

SMACZNEGO!