Naleśniki chińskie*

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Ciasto
25 dag ryżu długoziarnistego
35 dag tartych surowych ziemniaków
6 żółtek
sól, pieprz

Do przybrania
1/5 l gęstej kwaśnej śmietany
4-6 plasterków wędzonego łososia
pęczek szczypiorku

Ryż ugotować. Wymieszać z ziemniakami, żółtkami, solą i pieprzem. Smażyć na oleju niewielkie naleśniki.

Każdy naleśnik ozdobić łyżką śmietany, paskiem łososia i pokrojonym szczypiorkiem.

Podawać gorące.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

agastaga

Member
Paź 9, 2006
208
0
0
Właśnie jestem "na świeżo" po zjedzeniu i zrobieniu owych naleśników. Hmmm, nie bardzo mi przypadły do gustu. Za to o dziwo, moja oporna na nowości i ryżowe posiłki reszta familii zgodnym chórem okrzyknęła je mniam-jedzenia. Włączamy je więc do naszego menu
icon_biggrin.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
A ja nie bardzo sobie wyobrażam smażenia tych naleśników
gruebel_2.gif
Ryż nie jest za twardy? Naleśniki się nie łamią przy składaniu/zwijaniu? Czy to raczej nie naleśniki a placki są?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
No ja nie wiem, bo ja tylko na czyjeś życzenie to wstawiłam
icon_rolleyes.gif

Ale ja to w ogóle nie naleśnikowa, nie ryżowa i nie rybowa
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
 

agastaga

Member
Paź 9, 2006
208
0
0
Te naleśniki to takie bardziej placki ziemniaczane tylko pół na pół z ryżem. Nie zwija się ich. Pierwsze dwa połamały się przy odwracaniu, ale już kolejne dwa poszły przyzwoicie. No w każdym razie: moi są wybredni, a to im smakowało
icon_biggrin.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Dzięki Agastaga
icon_biggrin.gif

Przepis brzmi intrygująco - tylko nie wiem, czy ktos u mnie by chciał to zjeść.
gruebel_2.gif
Mam strasznie wybrednych nie_wszystko_żerców
icon_rolleyes.gif