Naleśniki meksykańskie*

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Ciasto
20 dag mąki
2 szkl mleka
2 jaja
1/4 łyżeczki soli

Sos
1 puszka pomidorów
1 mała papryczka chilli
oregano
sól
sproszkowane słodka papryka chilli
mielony kminek
kostka rosołowa
łyżeczka mąki ziemniaczanej

Nadzienie
25 dag gotowanego mięsa z indyka
25 dag ugotowanej czerwonej fasoli lub fasola z puszki
3/4 puszki kukurydzy

Do przybrania
3 dag tartego sera żółtego
cebula dymka

Składniki na ciasto dokładnie połączyć. Odstawić na pół godziny. Usmażyć naleśniki.

Pomidory i paprykę pokroić, dusić ok 10 min, zmiksować. Przetrzeć przez sito i jeszcze dusić. Dodać rosołek, przyprawić i nadal dusić. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do sosu. Chwilę pogotować i zdjąć z ognia.

Mięso z indyka pokroić w kostkę. Wymieszać z 1/3 sosu. Dodać do tego fasolę i kukurydzę. Naleśniki z nadzieniem złożyć w chusteczkę. 1/3 sosu wlać do naczynia żaroodpornego. Położyć na nim naleśniki. Polać resztą sosu, posypać serem i posiekaną dymką. Zapiekać 30 min w 180 st. Podawać z sałatą.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AgaKyc

Member
Mar 16, 2006
2,659
0
0
Mniam - robie w przyszlym tygodniu...
mniam.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
icon_mrgreen.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Jobi pokażesz zdjęcia?
icon_mrgreen.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
To jak zrobisz chociaż dokładnie napisz jak smakowały
mniam.gif
albo nie smakowały
icon_rolleyes.gif
 

jobi

Member
Wrz 1, 2005
13,227
1
0
No i zrobiłam. Trochę pozmieniałam, bo zapomniałam,że wczoraj było święto i nie miałam puszki pomidorów,dałam własny przecier. Doprawiłam tak bardziej ostro. Naleśniki usmażyłam cienkie, bo takie lubimy.

Teraz ocena. Bardzo nam smakowały, ciasto delikatne, a nie rozpada się przy zapiekaniu. Polecam każdemu.
Dodatkowa zaleta, odgrzewane zyskują na smaku. Tak, że nie tylko składniki osobno, ale nawet gotowe danie można przygotować wcześniej (bez sera na wierzchu)
Tylko jedna uwaga, przeszkadzał mi smak kostki rosołowej. Następnym razem zrobię bulion, nawet warzywny tylko.
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
I po co mi to było
icon_rolleyes.gif

Teraz myślę tylko o tych naleśnikach
baa.gif
Smaka jobi narobiłas
mniam.gif

Nie został z jeden z obiadu? Podrzuć no mailem
icon_wink.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Zrobiłam
icon_mrgreen.gif
Pycha wyszły
mniam.gif
Miałam trochę małe naczynie żaroodporne i nie wszystkie naleśniki były oblane sosem, ale i tak bardzo dobre
lecker.gif
A najlepsze te z wierzchu z rozpuszczonym serem
icon_mrgreen.gif

O tak wygladają ale poz jedzeniu tych z serkiem
icon_wink.gif

2888542d1aa4cecemed.jpg