- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Ciasto
1 1/2 szkl mąki
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki papryki
2 jaja
1/4 szkl toniku
2 szkl letniej wody
1 szkl mleka
3 łyżki oleju
Nadzienie
45 dag bakłażanów
cebula
ząbek czosnku
czerwona papryka
3 pomidory
2-3 łyżki siekanej świeżej kolendry
pieprz
Panierka
2 jajka
bułka tarta
3 dag tartego żółtego sera
Do mąki, soli i papryki dodać jaja, tonik i wodę. Dokładnie wymieszać. Dodać mleko i znowu wymieszać. Dodać olej, wymieszać i przelać przez sito. Wstawić do lodówki na 15 min. Smażyć cienkie naleśniki.
Bakłażany pokroić w kostkę, posypać solą i odstawić na 30 min. Opłukać zimną wodą i wytrzeć do sucha. Cebulę pokroić i podsmażyć. Czosnek zmiażdżyć, paprykę cienko pokroić i dodać do cebuli. Pomidory posiekać i razem z kolendrą i bakłażanami dodać do reszty. Doprawić pieprzem. Gotować pół godziny. Naleśniki z nadzieniem składać w kwadraty.
Jajka rozmącić. Panierować naleśniki w jajku i bułce. Posypać żółtym serem i zapiekać 25 min w 200 st.
1 1/2 szkl mąki
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki papryki
2 jaja
1/4 szkl toniku
2 szkl letniej wody
1 szkl mleka
3 łyżki oleju
Nadzienie
45 dag bakłażanów
cebula
ząbek czosnku
czerwona papryka
3 pomidory
2-3 łyżki siekanej świeżej kolendry
pieprz
Panierka
2 jajka
bułka tarta
3 dag tartego żółtego sera
Do mąki, soli i papryki dodać jaja, tonik i wodę. Dokładnie wymieszać. Dodać mleko i znowu wymieszać. Dodać olej, wymieszać i przelać przez sito. Wstawić do lodówki na 15 min. Smażyć cienkie naleśniki.
Bakłażany pokroić w kostkę, posypać solą i odstawić na 30 min. Opłukać zimną wodą i wytrzeć do sucha. Cebulę pokroić i podsmażyć. Czosnek zmiażdżyć, paprykę cienko pokroić i dodać do cebuli. Pomidory posiekać i razem z kolendrą i bakłażanami dodać do reszty. Doprawić pieprzem. Gotować pół godziny. Naleśniki z nadzieniem składać w kwadraty.
Jajka rozmącić. Panierować naleśniki w jajku i bułce. Posypać żółtym serem i zapiekać 25 min w 200 st.