- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Ciasto
1 szkl wody
1/2 szkl mleka
1/2 szkl śmietany
2 jajka
30 dag mąki
łyżka oleju
1 łyżeczka kurkumy
szczypta soli
Nadzienie
40 dag mielonego mięsa
słoiczek oliwek z papryką
2 topione serki kremowe
10 dag tartego sera żółtego
2 cebule
1/2 szkl mleka
2 żółtka
ząbek czosnku
sól, pieprz
świeże zioła (tymianek, szałwia...)
Wszsytkie składniki na ciasto połączyć, odstawić na 30 min i usmażyć naleśniki.
Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju. Wrzucić mięso i dobrze podsmażyć.
Osączone oliwki przekroić na pół, dodać mieso razem z 1 serkiem topionym. Przyprawić solą, pieprzem i papryką.
Naleśniki zwinąć w rulon razem z nadzieniem. Pokroić każdy na 3-4 plasterki. Żółtka połączyć dokładnie z mlekiem i drugim serkiem topionym, dodać posiekane zioła.
Wlać sos do naczynia żaroodpornego. Poukładać na nim ślimaczki i posypać serem żółtym. Zapiekać 15 min w 180 st.
1 szkl wody
1/2 szkl mleka
1/2 szkl śmietany
2 jajka
30 dag mąki
łyżka oleju
1 łyżeczka kurkumy
szczypta soli
Nadzienie
40 dag mielonego mięsa
słoiczek oliwek z papryką
2 topione serki kremowe
10 dag tartego sera żółtego
2 cebule
1/2 szkl mleka
2 żółtka
ząbek czosnku
sól, pieprz
świeże zioła (tymianek, szałwia...)
Wszsytkie składniki na ciasto połączyć, odstawić na 30 min i usmażyć naleśniki.
Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju. Wrzucić mięso i dobrze podsmażyć.
Osączone oliwki przekroić na pół, dodać mieso razem z 1 serkiem topionym. Przyprawić solą, pieprzem i papryką.
Naleśniki zwinąć w rulon razem z nadzieniem. Pokroić każdy na 3-4 plasterki. Żółtka połączyć dokładnie z mlekiem i drugim serkiem topionym, dodać posiekane zioła.
Wlać sos do naczynia żaroodpornego. Poukładać na nim ślimaczki i posypać serem żółtym. Zapiekać 15 min w 180 st.
Ostatnią edycję dokonał moderator: