Ślimaczki*

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Ciasto
1 szkl wody
1/2 szkl mleka
1/2 szkl śmietany
2 jajka
30 dag mąki
łyżka oleju
1 łyżeczka kurkumy
szczypta soli

Nadzienie
40 dag mielonego mięsa
słoiczek oliwek z papryką
2 topione serki kremowe
10 dag tartego sera żółtego
2 cebule
1/2 szkl mleka
2 żółtka
ząbek czosnku
sól, pieprz
świeże zioła (tymianek, szałwia...)

Wszsytkie składniki na ciasto połączyć, odstawić na 30 min i usmażyć naleśniki.

Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju. Wrzucić mięso i dobrze podsmażyć.

Osączone oliwki przekroić na pół, dodać mieso razem z 1 serkiem topionym. Przyprawić solą, pieprzem i papryką.

Naleśniki zwinąć w rulon razem z nadzieniem. Pokroić każdy na 3-4 plasterki. Żółtka połączyć dokładnie z mlekiem i drugim serkiem topionym, dodać posiekane zioła.

Wlać sos do naczynia żaroodpornego. Poukładać na nim ślimaczki i posypać serem żółtym. Zapiekać 15 min w 180 st.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
O, to brzmi bardzo ciekawie. Myślę,że wypróbuję. Tylko zamiast oliwek, które mi nie służą
icon_wink.gif
dodam chyba korniszony.
icon_razz.gif