przepisy szybkowarowe

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
0
0
Buka @ 3 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=685220Ten cycek, to właśnie zawór bezpieczeństwa, który w krytycznym momencie upuszcza gwałtownie pary, aby nie rozerwało garnka. Ewelinko, spróbuj metody chłodzenia woda; równie szybka, a już na pewno bezpieczniejsza.
icon_smile.gif
ja mam dwa "cycki " jeden to zawór bezpieczeństwa a 2-gi upuszcza parę systematycznie w trakcie gotowania ! moja mama i ja upuszczamy parę od lat - i nie ma niebezpieczeństwa
icon_mrgreen.gif
jak sie domyślam jest wile typów szybkowarów
gruebel_2.gif
! ale ważne jest jedno że piecze się i gotuje w przyblizonym czasie i te same potrawy
icon_mrgreen.gif
mniam.gif
czy to nie wspaniały wynalazek
anbetung.gif
czekam do soboty aby wypróbować nowy podany przepis .buka dziekuję za troskę
bussi.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,644
2,945
113
Nie gniewaj się, ze Cie tak przestrzegam.
bussi.gif
Mimo praktyki, stale mam świadomośc, że moze być niebezpieczny. Widziałam dwa spektakularne wypadki z udziałem gara. W jednym prawie rozniosło przyczepę campingową, a w drugim kuchnia do malowania i szczęście, że nikogo w niej nie było. W obu przyczyną był nadmierny ogień i zatkanie zaworu drobinami potrawy (szczególnie uwaga na kasze).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
0
0
Buka @ 3 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=685237Nie gniewaj się, ze Cie tak przestrzegam.
bussi.gif
Mimo praktyki, stale mam świadomośc, że moze być niebezpieczny. Widziałam dwa spektakularne wypadki z udziałem gara. W jednym prawie rozniosło przyczepę campingową, a w drugim kuchnia do malowania i szczęście, że nikogo w niej nie było. W obu przyczyną był nadmierny ogień i zatkanie zaworu drobinami potrawy (szczególnie uwaga na kasze).
jak mogę się gniewac , kazda rada jest mile widziana , kazda z nas ma doświadczenie i powinna podzielic sie swoimi uwagami z innymi , doceniam to i bardzo dziekuję
anbetung.gif
zawór czasem sie zapych - ale mam odkręcany - uf ! mój sekret jest taki że nadal " troszeczkę boję sie momentu - przykręcania gazu w momencie wzmożonego wydzielania pary
icon_neutral.gif
( i butli która jest podłączona do kuchenki
icon_neutral.gif
) ps. kaszy nie gotuję , mam złe doswiadczenie ! pozdrawaiam
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,644
2,945
113
wzajemnie
wink.gif
icon_smile.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
A powiedzcie, czy para ma prawo sie wydostawac inna droga niz przez zawór? Bo mi się czasem zdarza, ze przez - miedzy raczkami wychodzi. Nie wiem czy mój ma luzy, taka jego uroda, czy ja nie potrafie go zamknąć poprawnie? W każdym razie słychać, że zaskakuje przy zamykaniu
gruebel_2.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
ewelinka111 @ 3 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=685231ja mam dwa "cycki "
no patrz ja też
rofl.gif


a co do wybuchu - mój był prawidłowo użytkowany i wybuch był
icon_lol.gif
teraz mnie to bawi, ale wtedy dziękowałam Bogu, że nikogo w kuchni nie było. Akurat wybuchło jak przekroczyłam próg
icon_rolleyes.gif

Moja ciotka od dawien dawna używa szybkowara. Po kilku, jak nie kilkunastu latach użytkowania, przy którymś z kolei garze, gotowała ziemniaki i została jej dziura w suficie
icon_wink.gif
 

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
0
0
u mnie w szybkowarze para wydostaje sie tylko " cyckiem " . pokryew _ chyba - powinna byc szczelna ? powinnas zamieścić fotkę lub napisac jaki to szybkowar wtedy mozna porównać z innymi które są w uzytkowaniu przez nas
icon_mrgreen.gif
 

Szarotka

Member
Kwi 12, 2007
1,293
0
0
Mogę w wolnej chwili wrzucić kilka przepisów na dania z szybkowara, mam książeczkę a niestety nie mam gara, więc przepisy nie są przetestowane
icon_rolleyes.gif
Ale gdyby ktoś był chętny to wpiszę .
 

Szarotka

Member
Kwi 12, 2007
1,293
0
0
To co na pierwszy ogień zupy? drugie dania -ryby, mięsa, kasze czy warzywa?, desery?, przekąski?
Mam około 150 stron
icon_mrgreen.gif
jest co wybierać
mniam.gif
 

Szarotka

Member
Kwi 12, 2007
1,293
0
0
Na próbę wpiszę np. indycze udka z cukinią z książki "Potrawy z szybkowaru" Heleny Jabłonowskiej:

20 minut

1 duże udko indycze,
3 łyżki oleju, np. sojowego,
2 młode cukinie,
4 pomidory,
1 ząbek czosnku,
1 cebula,
1 szklanka wody,
tymianek, sól i pieprz do smaku

Na 2 godziny przed pieczeniem natrzeć udko roztartym z solą czosnkiem.
Udko powinno być pozbawione fiszbin!. Rozgrzać w szybkowarze olej, obrumienić na nim udko z obu stron. Wkroić do szybkowaru cukinie, sparzone i pozbawione skórki pomidory oraz oczyszczoną cebulę, również pokrojoną, posypać tymiankiem i pieprzem, podlać wodą. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu ppcw.


P.S.
Sądzę, że różnica tkwi jedynie w krótszym czasie gotowania, duszenia w szybkowarze niż w normalnym garnku / jak sama nazwa wskazuje
fiesgrins.gif
/ .
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bielok

Member
Sie 11, 2008
19
0
0
cześć
icon_smile.gif


Mam pytanko dotyczące przepisu:

Kurczak po baskijsku (moj osobisty przeboj)

1 kura w kawalkach albo 4 udka
1 duza puszka pomidorow bez skorki
2 papryki (najlepiej czerwona, albo czerwona+zielona)
3 cebule (w oryginale szalotki)
2 lyski olicy
5 lyzek maki
1 filizanka bialego wytrawnego wina
sol, pieprz

Cebule obrac i posiekac. Papryki wypatroszyc i pokroic w paski. Przyprawic i oproszyc maka kurze udka.
W szybkowarze rozgrzac oliwe, zrumienic na niej kurczaka. Dorzucic cebule i papryke ciagle mieszajac, potem pomidory wraz z ich sosem. Przyprawic, zamknac.
Kiedy zacznie gwizdac, zmniejszyc ogien i gotowac 15 minut.
Podawac posypane natka pietruszki.
Czy : 2 lyski olicy
to 2 lyżki oliwy ?

I czy naprawdę prócz sosu z pomidorów i filizanki wina nie dodaje się już żadnego płynu? Na mój gust to się ma dużą szansę przypalic w szybkowarze.




pozdrawiam
bielok
 

magdita

Member
Lip 20, 2008
11
0
0
Już się zabieram za indyka!
Dzięki wielkie za wszystkie przepisy i jakby co to jestem pierwsza chętna na więcej
icon_smile.gif
Niedługo wyjeżdżam za granicę - mam nadzieję, że na jak najdłużej - i czeka mnie życie raczej intensywne ;) muszę postawić na obiady jak najmniej kosztowne i najmniej czasochłonne, a korzystając z możliwości biorę szybkowar =) Tak więc chyba codziennie będę po prostu wrzucać wszystko co się da... ;P

Szybkowar rządzi!
icon_mrgreen.gif
 

izunia2007

Member
Cze 4, 2008
1,294
0
0
Mam Zeptera z pokrywą i szukam przepisów,ale widzę że już tu dawno nikt nie zaglądał.
Dziewczyny, macie jakiś nowy smaczny przepis?

A dla tych co maja garnek z pokrywą Zeptera polecam rosyjską stronkę z przepisami video (link wklejony jest z tłumaczeniem polskim przez Google)
http://www.e-zepter.ru/
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

izunia2007

Member
Cze 4, 2008
1,294
0
0

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
A ja mam elektryczny parowar Tefala.
Robimy w nim ziemniaczki, warzywa, drób; wszystko przepyszne. Narazie nic z przepisów, ale takze chetnie skorzystam jeśli ktoś zaproponowałby cos pyszcego.
 

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Ostatnio upichcilam w szybkowarze grochówkę. Urzeka jedwabistości i ... prostotą. Przepis baza z Kuchni polskiej - reszta pod szybkowar
1/2 opakowania grochu łuskanego w połówkach (200 g)
1 marchew
1 pietruszka
1/2 małego selera
6 cm pora
2 ziela angielskie
kawałek wędzonego boczku (150 g)
sól, oliwa z oliwek majeranek, ząbek czosnku - grzanki z białej, odrobinę czerstwej bułki
CSC_1350aa.jpg

Groch przepłukać na sicie. Namoczyć w zimnej wodzie na min. 3 godziny.
Na dno szybkowaru wrzucić napęczniały odcedzony z wody groch, obrane warzywa, ziele angielskie łyżeczkę soli (nie więcej bo boczek jest również słony), wędzony boczek. Zalać zimną wodą ( u mnie to minimalna -1/3 objętości szybkowaru, z uwagi na użyty groch ) - 750 ml. Gotować ciśnieniowo przez 20 minut.

W trakcie gotowania groch zupełnie się rozpadnie, tworząc jedwabiste pure - bez potrzeby dodatkowego przecierania czy miksowania. Uważać tylko należy na marchew i pozostałe warzywa, gdyż one również są bardzo rozgotowane. Ja warzywa delikatnie z garnka usunęłam. Boczek również. Pozostawiłam na prawdę minimalną ilość "okruszków" marchwi.

Przed podaniem, zupę doprawić majerankiem roztartym z odrobiną oliwy z oliwek i majerankiem. Ja grochówkowe pure musiałam dodatkowo rozcieńczyć wodą, bo było bardzo gęste ;) Mimo tego zabiegu - grzanki położone na wierzch nie topiły się; jednym słowem zupa pozostała nadal dostatecznie gęsta.

Read more: http://chatkapatki.blogspot.com/#ixzz1ave3wh96

 

Załączniki

  • CSC_1350aa.jpg
    CSC_1350aa.jpg
    194.7 KB · Wyświetleń: 6