- Sie 28, 2006
- 3,106
- 0
- 0
czas wykonania
80 min
ok 800 kcal
do pieczenia
podawać z gęstą śmietaną
na 9 pierogów o wielkości 12 cm
1 porcja kruchego ciasta https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...mp;#entry394673
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 strączek chili
1 jajko na twardo
3 żółtka
30 dag tatara
1/2 łyżeczki soli
9 liści z winorośli
1 łyżeczka świeżych liści tymianku
przygotować kruche ciasto, wrobić w nie koncentrat pomidorowy, ostawić
szalotki i czosnek obrać, pokroić drobno zeszklić na gorącym oleju
chili wypestkować, pokroić drobno, dodać do cebuli, jajko obrać pokroić drobno też dodać do cebuli,
dołożyć do tego tatar, 1 żółtko i soł, całość dokładnie wyrobić.
liście winorośli opłukać zimną wodą i osuszyć.
piekarnik rozgrzać do temp 190 st C
ciasto cienko rozwałkować wykroić z niego 9 krążków na średnicy 12 cm
na każdym położyć po 1 liściu i 2 lyżkach mięsnego farszu
zlepić
pierożki ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, posmarować rozbełtanymi żółtkami i posypać tymiankiem
piec ok 15 - 20 min, podawać na gorąco z gęstą śmietaną
80 min
ok 800 kcal
do pieczenia
podawać z gęstą śmietaną
na 9 pierogów o wielkości 12 cm
1 porcja kruchego ciasta https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...mp;#entry394673
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 strączek chili
1 jajko na twardo
3 żółtka
30 dag tatara
1/2 łyżeczki soli
9 liści z winorośli
1 łyżeczka świeżych liści tymianku
przygotować kruche ciasto, wrobić w nie koncentrat pomidorowy, ostawić
szalotki i czosnek obrać, pokroić drobno zeszklić na gorącym oleju
chili wypestkować, pokroić drobno, dodać do cebuli, jajko obrać pokroić drobno też dodać do cebuli,
dołożyć do tego tatar, 1 żółtko i soł, całość dokładnie wyrobić.
liście winorośli opłukać zimną wodą i osuszyć.
piekarnik rozgrzać do temp 190 st C
ciasto cienko rozwałkować wykroić z niego 9 krążków na średnicy 12 cm
na każdym położyć po 1 liściu i 2 lyżkach mięsnego farszu
zlepić
pierożki ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, posmarować rozbełtanymi żółtkami i posypać tymiankiem
piec ok 15 - 20 min, podawać na gorąco z gęstą śmietaną