rożki gruszkowe z migdałami*

Agatka

Member
Sie 28, 2006
3,106
0
0
na ok 16 pierożków o średnicy 10 cm
czas wykonania ok 1 h
ok 900 kcal
do pieczenia
podawać z kawą z mlekiem

30 dag gotowego mrożonego ciasta francuskiego
1 duża dojrzała gruszka
trochę soku z cytryny
6 dag zmielonych migdałów
6 dag miękkiego masła
3 dag mąki
6 dag cukru
trochę skórki startej z cytryny
2 jajka
15 dag cukru pudru
2 łyżki wódki gruszkowej
4 łyżki płatków migdałowych

ciasto rozmrozić ok 10 min
cienko rozwałkować, wykroić 16 placuszków o średnicy 10 cm
gruszkę obrać, wykroić gniazdo nasienne, pokroić w drobną kostkę i natychmiast skropić sokiem z cytryny
dodać mielone migdały i mąkę
masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać skórkę i jajka, mieszać energicznie dodając gruszkę i migdały zmielone.
na każdym placuszku położyć po łyżcze farszu
piekarnik rozgrzać do temp 220 st C
zlepione rożki ułożyć na opłukanej zimną wodą blaszce i nakłuć kilka razy od góry widelcem
piec ok 15-20 min
ostudzić
cukier puder wymieszać z wódką, posmarować nim rożki i posypać płatkami migdałowymi
gruszkę