pierożki z kurkami

Agatka

Member
Sie 28, 2006
3,106
0
0
na ok 12 pierożków o średnicy 10 cm
czas wykonania 1 h
czas schładzania 1 h
ok 930 kcal
do pieczenia
podawać z roszponką lub zieloną sałatą

1 porcja ciasta kruchego https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...mp;#entry394673
20 dag mąki z zielonego orkiszu
10 dag szalotek
2 łyżki masła
40 dag kurek
4 żółtka
1 pęczek mieszanych ziół - tymianek, pietruszka, bazylia, estragon, - wszystko co popadnie
1 łyżka śmietany
3 łyżki mrożonej włoszczyzny
świeżo zmielony pieprz
sól
12 listków szałwi

przygotować kruche ciasto zamieniając 200 g mąki pszennej na 200 g orkiszowej
na maśle zeszklić szalotki pokrojone w kostkę
dodać grzyby i stale mieszając smażyć ok 5 min, zostawić do ostygnięcia
zioła posiekać wymieszać z osączonymi grzybami i śmietaną, rozmrożoną włoszczyzną, 2 żółtkami, doprawić solą i pieprzem
rozgrzać piekarnik do 190 st C
ciasto cienko rozwałkować wyciąć z niego 12 krążków,
na każdy położyć po 1 łyżce masy grzybowej, skleić
pozostałe żółtka rozbełtać z niewielką ilością wody, posmarować nimi pierożki, na każdym połozyć po 1 listku szałwi. ułożyć na blaszce wyłożonej papierem
piec ok 15-20 min
podawać na gorąco
 

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Dziękuję!
bussi.gif