Wigilijny kompot z szuszu*

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
Ilości w zależności od planowanej porcji kompotu.

Suszone śliwki (najlepsze nasze polskie, wędzone, dają właśnie ten smak i aromat)

Suszone gruszki

Suszone jabłka

Suszone morele

Suszone figi

Kawałek cynamonu

Cytryna

Kilka goździków

Cukier wg potrzeby



W przeddzień nagotować dużo wody i ostudzić.

W letniej wodzie umyć szybko i namoczyć w osobnych garnkach owoce.

Rano dodać do śliwek cukru, kawałek laski cynamonu i zagotować tylko raz.

Do jabłek dodać parę goździków i chwilę pogotować.

Do fig dodać cukru, wcisnąć sok z wyszorowanej cytryny i wrzucić ją do środka. Chwilę (5 minut) pogotować.

Do gruszek dodać również parę goździków. Pogotować do miękkości.

Pozostałe owoce również gotować w wodzie, w której się moczyły.

Jeśli jesteśmy w posiadaniu dużego kamionkowego gara lub dzbana, to super, jeśli nie, to trzeba sobie radzić inaczej (może jakiś duuży słój?). Wlać do jednego pojemnika poszczególne kompociki. Dopełnić ewentualnie wrzątkiem z cukrem i z cytryną. Wymieszać. Pozostawić w zimnym miejscu.

Na stół podawać partiami w dzbanku, żeby był zimny, bo taki jest najsmaczniejszy.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: