pierożki z kiełbasą*

Agatka

Member
Sie 28, 2006
3,106
0
0
na ok 12 pierożków o średnicy 12 cm
czas wykonania ok 1/2 h
ok 660 kcal
do pieczenia
podawać z sałatką mieszaną

składniki
30 dag mrożonego ciasta francuskiego
1/2 strąka czerwonej papryki
1/2 strąka żółtej papryki
1 pęczek dymki
2 łyżki oliwy z oliwek
30 dag kiełbasy
3 łyżki mieszanych siekanych ziół
2 żółtka
łyżeczka kminku

przygotowanie:

ciasto rozmrozić i cienko rozwałkować
paprykę i dymkę oczyścić i pokroić w drobną kostkę, smażyć ok 5 min na oleju mieszając
kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w drobne paseczki - słupki
wymieszać z warzywami i doprawić ziołami

piekarnik rozgrzać do temp. 220 st
z ciasta wyciąć ok 12 placuszków o średnicy 12 cm, na każdy nałożyć po ok 2 łyżki farszu
żółtka wymieszać z wodą, posmarować nimi pierożki, nakłuć je widelcem po kilka razy każdy a nastęonie oprószyć kminkiem

blachę opłukać zimną wodą a na niej ułożyć pierożki
piec ok 15-20 min
podawać na ciepło