pierożki z kwaszoną kapustą i pasztetową*

Agatka

Member
Sie 28, 2006
3,106
0
0
na ok 16 pierożków, o wielkości 10 cm
czas wykonania ok 1 h
ok 520 kcal
do pieczenia
podawać z piwem

skłądniki
30 dag mrożonego ciasta francuskiego
2 cebule
1 łyżka masła
1 małe jabłko
25 dag kiszonej kapusty
1 pasztetowa
1,5 łyżeczki suszonego mejranku
sól
świeżo zmielony pieprz
szczypta cukru
2 żółtka

ciasto rozmrozić przez 10 min rozwałkować i wyciąć z niego ok 16 krążków wielkości 10 cm
cebulę drobno pokroić i poddusić na maśle
jabłko drobno pokroić i dusić z cebulą kolejne 2 min
dodać kiszoną kapustę i całość dokładnie wymieszać
pasztetową wycisnąć z folii i wymieszać z kapustą oraz majerankiem
doprawić solą, pieprzem i cukrem
wystudzić
na ciasto nakładać po 1 łyżce nadzienia
zlepić, posmarować żółtkami i nakłuc widelcem
piec ok 15-20 min w temp 220 st C
podawać na gorąco