Pierożki z kalarepą i serem

Agatka

Member
Sie 28, 2006
3,106
0
0
Pierożki z kalarepą i serem

Na 16 pierożków, ok. 10 cm wielkości
Czas wykonania ok. 1 h
Ok. 520 kcal
Do pieczenia
Podawać z sosem curry

Składniki
30 dag ciasta francuskiego mrożonego
2 duże kalarepy z liśćmi
1 łyżka bulionu warzywnego instant
0,1 g nitek szafranu (nie pytajcie mnie jak to odmierzyć ;) )
8 dag wędzonego sera pokrojonego w platerki
3 łyżki śmietany gęstej
3 żółtka
5 łyżek tartego żółtego sera
Świeżo zmielona gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Ciasto rozmrozić przez ok. 10 min
Cienko rozwałkować wykroić ok. 16 krążków

Kalarepę obrać i przekroić na pół
Kilka delikatnych listków pokroić na paseczki
Do ½ l wody wsypać bulion i na średnik ogniu gotować w nim kalarepę przez 15 min
Kalarepę odcedzić, zetrzeć na grubej tarce
I wymieszać z pokrojonymi listkami
Wędzony ser pokroić na bardzo drobną kosteczkę i dodać do kalarepy
Śmietanę wymieszać z 1 żółtkiem i 3 łyżkami tartego sera
Doprawić gałką i dodać do kalarepy. Całość wymieszać

Na każdy placuszek położyć po ok. 1 łyżce farszu
Zlepić i ułożyć na opłukanej zimnej wodą blaszce
Posmarować rozmąconymi żółtkami i nakłuć je widelcem
Piec ok. 15 min w temp 220 st C
Na 5 min przed końcem pieczenia jeszcze raz posmarować żółtkiem i oprószyć resztą żółtego sera i odrobiną szafranu.