Chleb dla leniwych czyli bez zagniatania

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
ale mi sie podoba !!

Dziuniu?
1/ Twoj garnek wydaje mi sie nie zeliwny tylko zwykla emaliwana brytfanka do duszenia drobiu czy golabkow. Mozna w takim?
2/ Maczka kukurydziana czy grysik?
Wydaje mi sie, ze maki to z kukurydzy nie ma. Jak jest drobno zmielona to jest w konsystencji i wlasciwosciach taka jak maczka ziemniaczana, a jak grysik to taki jak kasza manna.

tylko na jutro to ja sie nie mam co szykowac, bo u Kubka w szkole maja "bake sale". Jakies muffiny - z makiem moze albo piernikowe coby bardziej po polsku bylo...
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
CYTATTwoj garnek wydaje mi sie nie zeliwny tylko zwykla emaliwana brytfanka do duszenia drobiu czy golabkow. Mozna w takim?
to jest faktycznie tzw. gęsiarka ale jeszcze z tych starych z grubymi ściankami i bardzo grubym dnem-ona jest ciężka bardzo, faktycznie jest emaliowana więc być może nie żeliwna jednak ale sprawdziła się idealnie jak widac
icon_smile.gif
te które dzisiaj sprzedają są bardzo cienkie, jak normalny garnek ale też powinny się sprawdzić

CYTATMaczka kukurydziana czy grysik?
w przepisie jest cornmeal czyli faktycznie grysik(zaraz poprawię) albo zwykłe otręby, ja użyłam mąki ziemniaczanej(czyli skrobia kukurydziana/mączka/maizena też się nada) i sezamu i formy nie wysypywałam niczym i niczym nie natłuszczałam, tylko chleb otoczyłam przed włożeniem do koszyczka do rośnięcia i to wystarczyło-nic a nic się nie przylepił

jeszcze co do mąki kukurydzianej to u nas jest taka drobna jak pszenna, jest żółta ale za to ze skrobią/mączką/maizeną jest gorzej, a cornmeal to chyba u nas po prostu kaszka kukurydziana
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
dzieki bardzo

czyli bede piec w nowoczesnej - blaszanej gesiarce
a Mikolaj mi sprawi zeliwny piekny gar wloski w groszkowym kolorze.

albo bede Mikolaja przypierac do muru
fiesgrins.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Kermidt...zapraszam do UK
icon_biggrin.gif
...u nas jest maka kukurydziana!
Kupuje ja w Unicorn Grocery w Manchester.

Etykieta: CORNFLOUR ORGANIC
Finelly milled wholegrain of cornmeal.

jest zolta i bardzo mialka, ale nie az tak jak corn starch...slowem wyglada jak maka...nie jak grysik...
icon_biggrin.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
tak, tak
W UK to nawet cukier puder maja. Nie to co tu - w mlynku do kawy miele
dump.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
A mamy, mamy, ale nazywa sie Icing Sugar (nie mylic z Caster Sugar)!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
Zrobilam znowu ten chleb...taki mi piekny wychodzi, ze wyciagam go z pieca i mam ochote nastawiac nastepne ciasto
fiesgrins.gif

Tym razem nie mialam problemow z wyciagnieciem go z zaroodpornego naczynia.

Ide studiowac watki chlebowe- moze jeszcze jakis chlebek wyjdzie mi tak samo piekny
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
 

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Mirabelko, co tam garnek - ja ma twój zakwas!
icon_smile.gif
na razie jeszcze sobie odpoczywa ciichutko, ale może przyjdzie dzien, że go ozywię
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,061
419
83
Graz @ 14 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=432837Mirabelko, co tam garnek - ja ma twój zakwas!
icon_smile.gif
na razie jeszcze sobie odpoczywa ciichutko, ale może przyjdzie dzien, że go ozywię
Pewnie pamietasz o tym, ze im starszy zakwas, tym cenniejszy
icon_question.gif
Wiesz jaka bedzie mial wartosc za kilkadziesiat lat ???
icon_wink.gif

Wczoraj wlasnie demonstrowalam komus ozywianie mojego suchego zakwasu z 2003 roku. Po 10 minutach juz zaczal sie podnosic.
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38