Chleb dla leniwych czyli bez zagniatania

katek

Member
Lis 27, 2005
858
0
0
Zmieniłam zdanie po drugim podejściu tego do chleba.
fiesgrins.gif

Teraz jestem nim zachwycona i wszystkim polecam.
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
A jak nie mam takiej formy do pieczenia...to co? W czym mogę upiec?
gruebel_2.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
a ja się nadal upieram
dump.gif
Napisałam, że z żaroodpornych mam tylko na tartę, co chyba jest za niskie
gruebel_2.gif
nie mam też nic z przykrywką oprócz garnków
icon_rolleyes.gif
ale malowane i ozdabiane, więc chyba nie bardzo do piekarnika
gruebel_2.gif
z niemalowanych mam uszkodzony rondelek... jakbym wywaliła rączkę to powinien się nadać chyba
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
joannas @ 19 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=435897Dziunia napisała na pierwszej stronie " tak samo można używać naczynia żaroodporne, a także emaliowane i ceramiczne chociaż żeliwne chyba najlepiej spełniają swoją rolę i ważne jest żeby naczynia mialy pokrywkę"
A ja zapytam, glinianego sie nie smaruje - to wiem, a te żaroodporne także bez smarowania?
gruebel_2.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
CYTATnie trzeba niczym smarować, ważne żeby garnek był rozgrzany, a chleb otoczony w otrębach lub ziarnach
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Zrobiłam
icon_mrgreen.gif
Wyszedł nie wysoki, ale dość duży. Jednak strasznie się przykeleił do ściereczki mimo, że była obsypana mąką
gruebel_2.gif
Zle było go przełożyć nawet ze ściereczki... łapkami to w ogóle się nie dało, bo ciasto tak delikatne, że palce wbijały się mocno i nic z tego
icon_rolleyes.gif
Wzięłam ściereczkę do góry nogami i jakoś umieściłam
rofl.gif

Skórka pysznie chrupiąca, piękne dziury
lecker.gif
Zawiozłam pół do teściów i napatoczył się wujek, który powiedział, że taki może jeść 7 dni w tygodniu i za ile sprzedaję
icon_mrgreen.gif

Mojego P. sieostra powiedziała, że dla niej za mało słony
gruebel_2.gif
Dla mnie w sam raz, posypałam makiem i ten mak trochę było czuć
icon_rolleyes.gif
Następnym razem posypię czym innym
icon_lol.gif
icon_lol.gif


Boshe ale ta chrupiąca skórka to niebo w gębie
mniam.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Nie otwiera mi się film
gruebel_2.gif
Biała strona
gruebel_2.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Super mu wyszedl ten chlebek
daumen.gif
mi taki wysoki nie wyszedl
gruebel_2.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,341
1,411
113
Też spróbowałam i taki mi wyszedł:

R__ne_015.jpg

R__ne_019.jpg

Nie zachwycił mnie. Robiłam tylko z mąki pszennej. Jest taki nijaki. Dobrze Malgosimi określiła, że jest w smaku płaski. Pracy wcale przy nim nie dużo mniej niż przy chlebie wyrabianym np. mikserem. A sprzątania po wszechobecnych otrębach napewno więcej.
 

Załączniki

  • R__ne_015.jpg
    R__ne_015.jpg
    40.5 KB · Wyświetleń: 0
  • R__ne_019.jpg
    R__ne_019.jpg
    40.4 KB · Wyświetleń: 0

agbeko

Member
Wrz 27, 2006
137
0
0
Właśnie konsumeję
mniam.gif
Nie dam niestety zdjęcia bo aparat pożyczony. Strasznie byłam zestresowana wczoraj jak robiłam ciasto - nie miałam drożdży instant, więc nijak nie mogłam dojsć ile wrzucić drożdzy mokrych. W końcu wrzuciłam 1/8 kosteczki i dodatkowo wlałam trochę oliwy. Ciasto urosło bardzo
icon_biggrin.gif
No i 2 godzinki temu piekłam. Pieczenie wyszło dłużej niż w przepisie - ale może dlatego, ze piekarnik stary...
Efekt rewelacyjny - jeszcze ciepły z masełkiem jedliśmy.

icon_razz.gif
Bardzo udany debiut chlebowy
Dzięki za prosty przepis!

ps. Użyłam mąki chlebowej 650
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

izunia2007

Member
Cze 4, 2008
1,294
0
0
Tak oto nazwany zostal chleb polecony przez moja przyjaciolke od chlebkow - Danusie.Przepis dokladnie pochodzi ze stronki kuchnia.tv i mozna go takze znalesc na jej stronce ~ www.chleby.ecom.net.pl.

Chleb ten jest prawdziwym przykladem na to, jak praktycznie z niczego zrobic cos.Malo tego: cos naprawde smacznego!Wszystko co trzeba miec to: maka, woda, sol i drozdze.Goraco polecam !!!

Skladniki:

* 3 szkl. maki (1 szkl.=250 ml)
* 1 i 1/2 szkl.wody
* 1 i 1/4 lyzeczki soli
* 1/4 lyzeczki suszonych drozdzy

Wszystko razem mieszamy w wiekszym naczyniu, az do polaczenia skladnikow.Ciasto nie potrzebuje zagniatania.Przykrywamy folia i odstawiamy na 12-18 godzin w temperaturze pokojowej.Im dluzej, tym lepiej.Po tym czasie wyciagamy ciasto na dobrze posypany maka stol i skladamy na pol, a potem jeszcze raz na pol.Nastepnie kladziemy na duzej blasze laczeniem w dol lub wkladamy do keksowej foremki 10x30.Zostawiamy jeszcze na 2 godziny.Piec nagrzewamy do 270'C, wsadzamy ciasto i odrazu obnizamy temperature do 230'C.Pieczemy okolo 30 minut.Po wylaczeniu dopiekamy jeszcze 10-15 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Studzimy na kratce.

p1050274rd5.jpg


p1050279ox1.jpg
 

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
Mąż jedzie na jagody do Szwecji.Będzie tam musiał piec sobie chleb.Naprawdę sprawdzony przepis?Masz może jeszcze jakieś wskazówki?