- Sie 28, 2006
- 3,106
- 0
- 0
na ok 16 pierożków, ok 10 cm wielkości
czas wykonania ok 1 h
ok 640 kcal
do pieczenia
podawać z jogurtem naturalnym
składniki
30 dag mrożonego francuskiego ciasta
50 dag pora
2 łyżki masła
1 łyżeczka bulionu warzywnego instant
8 dag pestek z dyni
5 dag tartego sera maślanego
3 żółtka
sól
pieprz
ciasto rozmrozić przez ok 10 min
icenko rozwałkować wyciąć ok 16 krązków
od porów odkroić białą oraz jasnozieloną część pokroić na bardzo cienkie plasterki i podsmażyć na gorącym maśle
dodać 1/4 l wody oraz bulion w proszku
dusić ok 5 min, osączyć i osuszyć
3/4 pestek z dyni zarumienić na suchej patelni
wymieszać z porem, serem i 1 żótkiem
doprawić niewielką ilością soli i pieprzu
na każdy krążek nałożyć nadzienie, zlepieć
ułożyć na blaszce nakłuć kilka razy widelcem
posmaroważ żółtkami posypać resztą pesetk
piec ok 15-20 min w temp 200 st C
podawać na gorąco zaraz po upieczeniu
czas wykonania ok 1 h
ok 640 kcal
do pieczenia
podawać z jogurtem naturalnym
składniki
30 dag mrożonego francuskiego ciasta
50 dag pora
2 łyżki masła
1 łyżeczka bulionu warzywnego instant
8 dag pestek z dyni
5 dag tartego sera maślanego
3 żółtka
sól
pieprz
ciasto rozmrozić przez ok 10 min
icenko rozwałkować wyciąć ok 16 krązków
od porów odkroić białą oraz jasnozieloną część pokroić na bardzo cienkie plasterki i podsmażyć na gorącym maśle
dodać 1/4 l wody oraz bulion w proszku
dusić ok 5 min, osączyć i osuszyć
3/4 pestek z dyni zarumienić na suchej patelni
wymieszać z porem, serem i 1 żótkiem
doprawić niewielką ilością soli i pieprzu
na każdy krążek nałożyć nadzienie, zlepieć
ułożyć na blaszce nakłuć kilka razy widelcem
posmaroważ żółtkami posypać resztą pesetk
piec ok 15-20 min w temp 200 st C
podawać na gorąco zaraz po upieczeniu