Tarta z kremem waniliowym i wiśniami

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
ciasto kruche Ainsleya
225 g mąki
100 g cukru
100 g pokrojonego w kostkę masła
fru do miksera

jak zacznie wyglądac jak kruszonka dodać 1 jajko
(ja dodaje jeszcze kilka kropel wody)
wyrabiać chwilkę mikserem, wyjąć , zagnieść ręcznie i gotowe

Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec aż będzie upieczone :D

Nadzienie wg książki Tarty i Tarteletki
W garnku gotować 50 g cukru i 135 ml śmietany kremówki , 1 laskę wanilii przekroić
wzdłuż, wrzucić do garnka ze śmietaną. Doprowadzić do wrzenia (na małym ogniu) W
tzw. międzyczasie rozpuścić 4 g żelatyny w odrobinie zimnej wody. Zdjąć garnek z o
ognia, wyłowić wanilię i wydłubać z niej nasiona. W gorącej śmietanie rozpuścić
żelatynę, wymieszać, dorzucić nasiona wanilii.
Kolejne 135 g śmietany kremówki ubić. Dodać do ostudzonego kremu

Masę odstawić na trochę.
Wylać na ciasto, wstawić do lodówki

Paczkę mrożonych wiśni wrzucić do garnka, podgrzewać z odrobiną cukru waniliowego.
Zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie.
Zimną masą wiśniową wylać na krem.

bBNeceuee0r2j1cwdB.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Boże co za zdjęcie...toż to powinno być karalne
baa.gif
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
marge ile moge dodac ekstratu waniliowego lub cukru waniliowego dodac ??
bede robic w srode
 

yoanka

Member
Maj 14, 2006
1,077
0
0
Już od paru dni chodzi za mną coś pysznego. Teraz wiem, że to było właśnie to ciasto
mniam.gif

Na pewno zrobię.
Piękne zdjęcie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ta paczka wiśni, to ile ważyć ma? Bo w mojej zamrażalce pakowane sa na "oko"
icon_lol.gif
 

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
belle @ 21 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=398306marge ile moge dodac ekstratu waniliowego lub cukru waniliowego dodac ??
bede robic w srode
w przepisie jest tylko 1 laska wanilii, to wystarczy
icon_smile.gif

chyba, ze chesz laskę zastapić ekstraktem albo cukrem.. kurcze , nie wiem. Nie miałam nigdy do czynienia z ekstraktem.. a cukier może sprawić , ze całość zrobi sie bardzo słodka

Ile wiśni?
chyba 500 g
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
w jakiej temperaturze piec i jak dlugo ??

znalazlam
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
anbetung.gif
marghe
zrobilam i bylo pyszne
mniam.gif
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
zrobilam, ale cos mi nie wyszlo
icon_sad.gif
tzn. w smaku jest bomba, ale ciasto wyszlo mi twarde jak kamien, masa mi nie stezala tzn. nie wyglada tak jak na zdjeciu marghe
icon_sad.gif


ale smakowo poezja, palce lizac, fajne polaczenie slodkiego waniliowego kremu z kwaskowoscia wisni
lecker.gif
 

AgaKyc

Member
Mar 16, 2006
2,659
0
0
Mniam, mniam, mniam, pycha, pycha, pycha... Ciasto SUPER!!!
Zrobilam dzisiaj i bede robic czesto... wyszlo prawie idealnie jedynie co nie wyszlo to ciasto twarde i nie wiem dlaczego, ale poza tym pychotka
lecker.gif
jeszcze jedno pieklam je na oko, ale prosze podajcie ile i w jakiej temp piec...
 

reniam

Member
Lut 17, 2006
592
0
0
Właśnie moja córka mlaska z zachwytu.Ja na cieście francuskim zrobiłam,śmietankę kremówkę dałam 2x200 ml i spód piekłam ok 20 min.
Bosssze jakie to pyszne
freu.gif
freu.gif
freu.gif
 

AgaKyc

Member
Mar 16, 2006
2,659
0
0
Odwazylam sie zamiescic moje nieudane zdjecie, ale nie jest najlepsze a najgorsze jest to ze wisnie wyszly tak swiecace jakby byly skazone radioaktywnie...
icon_mrgreen.gif
icon_redface.gif
Nastepnym razem postaram sie zrobic lepsze zdjecie....

IMG_4190.JPG
 

Załączniki

  • IMG_4190.JPG
    IMG_4190.JPG
    47.4 KB · Wyświetleń: 3

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
nawet takie skazone radioaktywnie bym zjadła
icon_mrgreen.gif
mniam.gif