Kurczak bardzo cytrynowy

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
Piekarnik rozgrzac do 230 stopni
Potrzebny będzie kurczak średniej wielokości
pół kostki masła zmiksować z 3 ząbkami czosnku, skórką startą z 1 cytryny, solą,
pieprzem i pęczkiem natki.
Masą nafaszerowac kurczaka, dorzucić 1 cytrynę pokrojoną w półplasterki
Kurczaka zamknąc 
2 cytryny umyć dokładnie, pokroić w plastry , ułożyć w naczyniu do pieczenia , na
wierzchu połozyć kurczaka
Kilka łyżek oliwy wynieszac z grubą solą, 1 zmiażdzonym ząbkiem czosnku i sokiem z
cytryny. Polać tym kurczaka
Wstawić kurczaka do rozgrzanego piekarnika

W tzw międzyczasie obrać kilka ziemniaków, pokroić w cząstki i gotować jakieś 15 minut.
W trakcie pieczenia kurczaka obrócić do góry nogami
Co jakiś czas polewać sosem, który się wytworzy.
Kwadrans przed wyjęciem kurczaka (powinien się piec niecałą godzinę) do naczynia
wrzucić ziemniaki i polac je sosem.
Smacznego

eaCbQg2qQRPTls2OcX.jpg