Obiad tajski*

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
dzięki Sinistrze
przepisy z ksiązki Kuchnia Tajska

pół kilo piersi kurczaka (w oryginalnym przepisie jest wołowina) pokroić w kostkę,
włożyć do miski, dodać:
2 ząbki czosnku zmiażdzone
1 łyżkę brązowego cukru
1 łyżkę soku z limonki
2 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyzeczkę mielonej kolendry (nie dodawałam)
1 łyżeczkę kurkumy
1/2 łyżeczki chili w roszku (miałam sambala)
Mięso wymieszac zx marynata, przykryc i odstawić na minimum 2 h.

Sos orzechowy (trochę przeze mnie zmodyfikowany):
4 łyżki masła orzechowego zmiksowac z kilkoma łyżkami orzeszków ziemnych, 2
szalotkami. 1 i 1/4 szklanki mleka kokosowego, 2 łyżeczkami brązowego cukru, 1/2
łyżeczki sambala, 1 papryczka chili bez pestek, 1/2 łyżki sosu sojowego
Sos przełożyć do garnka , mieszac aż się zagotuje. ODstawić i trzymać w cieple

Mięso nadziewać na patyczki do szaszłyków
Opiekać w piekarniku, smażyć na glillu lub na patelni.. co kto woli
Podawać z sosem z orzeszków

Ryż jaśminowy cytrynowy:
2 szklanki ryżu jaśminowego kilkakrotnie wypłukać zimną wodą.
Zagotowac wodę (3 i pół szklanki), odrobinę posolić (wg przepisu oryginalnego soli nei
nalezy dodawać), wrzucic ryż. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień , przykryć
igotować 12 minut.
Zdjąc garnek z ognia i pozostawic pod przykryciem 10 minut.
Rozbić ryż widelcem , dodać skórkę startą z 1 cytryny. Można dodać też swieża bazylię.

był jeszcze "sambal" z kokosa i ananasa. Zainteresowanym mogę podać przepis

bGwLrqO3hgGNEai2VB.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: