Malai Kofta

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
zapraszam do indyjskiego-malajskiego stolu
lecker.gif


potrzebujemy:
4 srednie ziemniaki
ser indyjski Chennah(wlasnej roboty)-patrz przepis ponizej
garsc nerkowcow prazonych na patelni
2 lyzki mrozonego groszku rozmrozic
paczke, puszke(ja mialam 250g) pomidorow mielonych
puszke mleka kokosowego(u mnie 200ml)
laske cynamonu
5 gozdzikow
szczypta proszku chili
2 lyzeczki imbiru startego
2 lyzeczki Garam Masala
2 lyzki rodzynek
cebula w kostke

i teraz tak:

*ziemniaki obrac, ugotowac, przepuscic przez praske
nerkowce zmalaksowac
*ziemniaki wymieszac na mase z serem, orzechami, groszkiem, rodzynkami, lyzeczka imbiru i lyzeczka Garam Masala, posolic, popieprzyc
*formowac takie kluski(ja radze uformowac male kotleciki-za pozno na to wpadlam)
*na patelni rozpuscic ghee lub olej i smazyc te kluski na brazowo z kazdej strony(tu to lepiej wychodzi jak sie zrobi kotleciki, bo trzeba tylko z dwoch stron smazyc)
usmazone kluski wyjac z patelni,

*na te sama patelnie wrzucic laske cynamonu, gozdziki kilkanascie sekund prazyc, wlac puree pomidorowe i mleko kokosowe, dodac reszte przypraw, posolic i dodac lyzeczke miodu, (ja dodalam jeszcze cebule w kostke)
pyrkac na malym ogniu az sos stezeje, dosmaczyc wrazie potrzeby

podac z ryzem basmati, kluski polac sosem
zajadac ze smakiem
mniam.gif


kluski przed pieczeniem
100_0074.JPG

po upieczeniu
100_0075.JPG

z ryzem i sosem
100_0077.JPG

********************************************************************************
********

a tak sie robi serek Chennah

sok z jednej cytryny
2 litry mleka 3,5%
150g jogurtu

mleko zagotowac, jak zacznei sie podnosic zestawic z ognia dodac drewniana lyzka jogurt i sok z cytryny, mieszac, mieszac, az zacznie sie to rozdzielac, potem zostawic w spokoju na ok. 10 minut
sitko wylozyc gaza lub pielucha i wylac zawartosc garnka, zostawic do odkapniecia w sitku, a potem przywiazac koncami pieluchy do czegos zeby mogl bardziej odkapnac np. na dwie godziny
potem owinac w pieluche, polozyc na desce przykryc folia i obciazyc gruba ksiazka, zostawic na noc

wychodzi z tego fajny serek, prawie jak twarog, ale w smaku i konsystencji troche inny

oto on
100_0071.JPG
 

Załączniki

  • 100_0074.JPG
    100_0074.JPG
    37.5 KB · Wyświetleń: 0
  • 100_0075.JPG
    100_0075.JPG
    46.9 KB · Wyświetleń: 0
  • 100_0077.JPG
    100_0077.JPG
    25.9 KB · Wyświetleń: 0
  • 100_0071.JPG
    100_0071.JPG
    23.9 KB · Wyświetleń: 0

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
O, super! Może masz jeszcze jakieś ciekawe danie rybne. Szukam dobrego papu indyjskiego dla Hindusa, który zawita u nas na Wigilię. Jada tylko ryby i kurczaka i tony ryżu codziennie. Takie dane mam od córy, która dzieli z nim kuchnie w akademiku w Bonn.
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
ooo miszko, przykro mi ale nie mam
icon_sad.gif
ten przepis akurat mi sie nawinal i zrobilam
ale pewnie net jest pelen przepisow kuchni indyjskiej
icon_wink.gif


mam tez taki zwyczaj, ze wstawiam tylko przepisy potraw, ktore juz przetestowalam, tak ze byloby to bez sensu wstawiac jakies przepisy, ktorych nie znam

ale bedziesz miala ciekawego goscia, zaserwuj mu karpia
icon_lol.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Jajć, ale pyszności
mniam.gif
Zacznę chyba od produkcji serka
icon_wink.gif
Ile go wychodzi objetosciowo z 2 l mleka
gruebel_2.gif
? Rozumiem, ze mleko słodkie, nie podkwaszone?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
Akulko, sera wyszlo 330g, mleko normalne, najnormalniejsze od krowy, tzn. ze sklepu
icon_mrgreen.gif


uchowaly sie wczoraj trzy kluski i sobie je ze smakiem teraz w pracy wszamalam
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: