Makowiec wg Zofii Nasierowskiej

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
Joanna @ 18 Dec 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1599583Jak Ci się nie uda, to może Maraa wpisze oryginał?
icon_smile.gif
czy się uda czy nie to ja liczę ,ze Maraa wpisze
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Joanna @ 18 Dec 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1599583Jak Ci się nie uda, to może Maraa wpisze oryginał?
icon_smile.gif
Mogę wpisać, a mam jeszcze opis wykonania tego ciasta w artykule Jerzego Jacka Nieżychowskiego "W gwiazdkowej cukierni". A zaczyna się tak: Mam ja w rodzinie arcymistrzynię od bożonarodzeniowych wypieków. Szczerze mówiąc, lepszych niż jej pierników, makowców czy tortów orzechowych nie znam...
Pełen wiec pokory pognałem do Nowego Targu, gdzie od lat mieszka w pięknie położonym nad samym Czarnym Dunajcem domu pochodząca ze starożytnego rodu Nowinów-Konopków Maryla Skalska.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Trochę się różni ale niewiele, KP'63: ciasto 7 żółtek, orzechów 200 g, migdałów 200g i konfitury 600g
 

urbasia

Member
Gru 23, 2004
2,533
0
36
Ja już dzisiaj piekłam, bo jeden potrzebny na wtorek.
I tak, prawie zawsze mi makowce pękały, nawet dzisiaj 3 z 4. Ten czwarty, zamiast od razu wstawić do pieca, wyrastał sobie owinięty w papier tą godzinę, którą piekły się pozostałe 3 makowce. I nic a nic nie popękał, poza tym jest najładniej wyrośnięty.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Dziękuję. W sezonie trzeba będzie różnych "fruktów" do słoików naupychać i potem na przyszłe święta upiec.
icon_smile.gif
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Rosną: jeden: marcepan i żurawina, drugi: orzechy włoskie, muscovado i rum.
 

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,874
214
63
Moje rosną. Obejrzałam sobie filmik, który nagrałam, jak moja mistrzyni makowcowa (czyli Izolda) uczyła mnie zwijać makowce. Zwinęłam po mistrzowsku, ale czy nie popękają, to gwarancji nie mam.
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Plaskacze wyszły. W smaku super, ale wygląd....