- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Składniki
3 szklanki mąki pszennej
100 g gorzkiej czekolady
3 żółtka
1 jajko
3 łyżki masła
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier
Sposób wykonania
1. Mąkę, proszek, masło, startą czekoladę posiekać nożem.
2. Żółtka i jajko rozkłócić, utrzeć z cukrem. Dodać śmietanę i mąkę. Zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki na 30 min.
3. Po upływie podanego czasu ciasto rozwałkować, wykroić 7 krążków różnej wielkości i z każdego wykroić gwiazdy.
4. Z pozostałego ciasta wykroić kieliszkiem 7 kółek. W środek każdego włożyć grubszą wykałaczkę lub kawałek szpadki.
5. Każdy placek piec osobno w temp. 180 st. przez około 20 min.
6.Ciasto ostudzić, obficie polać lukrem.
7. Na talerzu o dużej średnicy położyć największy element, wbić szpadkę i kolejno nadziewać mniejsze, przekładając okrągłym plackiem i smarując lukrem.
8. Całość polać pozostałym lukrem i udekorować według uznania.
3 szklanki mąki pszennej
100 g gorzkiej czekolady
3 żółtka
1 jajko
3 łyżki masła
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier
Sposób wykonania
1. Mąkę, proszek, masło, startą czekoladę posiekać nożem.
2. Żółtka i jajko rozkłócić, utrzeć z cukrem. Dodać śmietanę i mąkę. Zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki na 30 min.
3. Po upływie podanego czasu ciasto rozwałkować, wykroić 7 krążków różnej wielkości i z każdego wykroić gwiazdy.
4. Z pozostałego ciasta wykroić kieliszkiem 7 kółek. W środek każdego włożyć grubszą wykałaczkę lub kawałek szpadki.
5. Każdy placek piec osobno w temp. 180 st. przez około 20 min.
6.Ciasto ostudzić, obficie polać lukrem.
7. Na talerzu o dużej średnicy położyć największy element, wbić szpadkę i kolejno nadziewać mniejsze, przekładając okrągłym plackiem i smarując lukrem.
8. Całość polać pozostałym lukrem i udekorować według uznania.
Ostatnią edycję dokonał moderator: