Musztardowo-kukurydziane buleczki na zakwasie pszennym

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Tu jednak sie nie zgodze. Nie bardzo lubie sie wtracac,
icon_biggrin.gif
ale:
Akulko nie mylilas sie.Mustard powder (mustard flour) to mielona gorczyca i juz!!! Colmans dodaje do swojego produktu zapewne kurkume dla podkreslenia koloru (robi sie tez tak w Grecji), oryginalnie dodawano szafran, bynajmniej nie ze wzgledow smakowych, kolorystycznie tylko wzbogacaja owa make. Ostry smak gorczycy jest dominujacy nawet w niewielkiej ilosci, w przepisie radze nie dodawac zbyt duzo. Robilam te bulki kilka razy (na roznych zakwasach), sa calkiem niezle, szczegolnie z dobra wiejska szynka i rukwia wodna (jak pisze Dan..)
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
wracajac do przepisu - w oryginale chodiz o skrobie kukurydziana - maizene, a nie make. jets jej bardzo malo, wiec nie ma wiekszego znaczenia, ale moze ktos (tak jak ja) ma akurat maizene a nie ma maki
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,341
1,413
113
Dziękuję Małgosiu za poprawkę, zaraz ją naniosę do przepisu w swojej książce. Też, tak ja Ty, mam skrobię kukurydzianą a nie mam mąki. Przymierzałam się już parę razy do tych bułek (nawet kupiłam musztardę w proszku i hoduję zakwas pszenny) i zawsze okazywało się, że brakuje mi mąki kukurydzianej. Teraz mogę je zrobić. A tej skrobi wcale, wg mnie, nie jest tak malutko. To jest 1/5 całej ilości mąk użytych do bułek.
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,064
424
83
ten przepis jak i prawie wszystkie przeze mnie podawane, jest tylko na bazie wymienionego autora, a nie wiernym tlumaczeniem jego receptury.

zazwyczaj upraszczam przepisy i robie ze skladnikow ktore mam w domu.

Akurat ksiazki Leparda nie posiadam i nawet nie umiem znalezc zrodla, skad te bulki sciagnelam. prawdopodobnie bylo to jakies niemieckie forum, ale nie zapisalam sobie ktore.

W kazdym razie z maka kukurydziana buleczki wychodza swietne, ze skrobia nie probowalam
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
a, faktycznie! tak na to nie spojrzalam!
ja wczoraj lyzke zakwasu zytniego zaczelam dokarmiac mąką pszenną graham, ale nie wiem, czy nie powinnam jakas zwykla, biala... te buleczki sa takie jasniutkie... nie widac otrebow...
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
mirabbelka @ 9 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=483221ten przepis jak i prawie wszystkie przeze mnie podawane, jest tylko na bazie wymienionego autora, a nie wiernym tlumaczeniem jego receptury.

zazwyczaj upraszczam przepisy i robie ze skladnikow ktore mam w domu, dlatego z gory przepraszam tych wszystkich, ktorzy oczekuja wiernego tlumaczenia oryginalu.

Akurat ksiazki Leparda nie posiadam i nawet nie umiem znalezc zrodla, skad te bulki sciagnelam. prawdopodobnie bylo to jakies niemieckie forum, ale nie zapisalam sobie ktore.

W kazdym razie z maka kukurydziana buleczki wychodza swietne, ze skrobia nie probowalam
icon_smile.gif
Mirabbelko, ale nie zlosc sie... ja tylko podalam to jako informacje dodaatkowa, bo wczoraj z wielka radoscia zobaczylam, ze skrobia tez moze byc (i dobrze, ze tak napisalam, bo Hazo tez ma skrobie)
W kazdym razie jesli o mnie chodzi, to absolutnie nie oczekuje wiernego tlumaczenia - Twoje poprawki zawsze ulatwiaja wszystko - bez straty dla wypieku
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Lisko, a czy ja dobrze pamietam, ze Tobie one nie smakowaly? ale u mnei i tak juz zagniecione, bez zadnych dodatkow musztardowych,
 

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Nie smakowały mi, ale być może coś schrzaniłam. Mój dopisek pod przepisem brzmi: Niedobre, piaszczyste ;) Ale ja już miałam z przepisami Leparda podobnie - najpierw porażka, a potem wielkie Wow. Dzisiaj piekę pierwszy raz Brandy sweet buns, zobaczymy.
Aha, on wyróżnia kilka rodzajów produktów 'mazeinowych'. W przepisie na maize bread są np: cornmeal i maize flour. Więc zastanawiam się, jaka jest różnica m.dz nimi, skoro skrobia wg niego to zapewne fine maize flour. Hmn. Może trza go zapytać na jego forum.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,341
1,413
113
To ja już nie wiem, czy ma być mąka kukurydziana czy skrobia kukurydziana. Mam dwie różne skrobie kukurydziane i na obu opakowaniach jest słówko "starch" czyli skrobia. A to w przepisie "50 g fine maize flour" to też skrobia bez słowa skrobia za to ze słowem mąka
icon_question.gif
Wyjaśnijcie mi, żebym nie popełniła głupstwa sypiąc skrobię zamiast mąki.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
PS ale moge sie mylic. Za jakas godzine moje powinny byc upieczone, to dam znac, jak wyszly ze skrobia
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
"Cornmeal" to u nas sypka polenta, grubo mielone ziarna suszonej kukurydzy macznej; maize flour ( corn lub mealie meal) jest bardziej mialka, zoltawa i delikatnie slodka...
na sklepowych polkach mozna rowniez znalezc biala "corn meal"...sluzy do zageszczania sosow, zup i robienia dumplings (szczegolnie w kuchni karaibskiej)...pomoglam?
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
w przepisie na "mustrad and maize rolls" jest maize flour czyli dobrze mielona zoltawa maka kukurydziana...zrobie wszytskim trzem zdjecia przy okazji i tutaj dokleje...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Tatter, dzięki, w takim razie się pomylilam, przepraszam za zamieszanie.
mam nadzieje, ze moje buleczki mi wybacza
icon_lol.gif


jakos wydawalo mi si, ze skoro corn flour to skrobia, to i maize flour to skrobia... no i myslal indyk o niedzieli
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
aaaa, narazie to mi łobuzy sie rozplaszczyly w piekarniku, bo strasznie dlugo czekaly, az wyjdzie z niego Miche.... no i przerosly a teraz plask ech
icon_lol.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no , jednak wystrzelily!


PYSZNE!!!! Jak chleb w ksztalcie bulki (mialam razowy zakwas pszennny i dalam go wiecej) PRZEPYSZNE