- Wrz 1, 2005
- 13,227
- 1
- 0
Zawsze robię z tego przepisu (jeszcze mojej Babci)
4 szklanki mąki
1 1/2 kostki masła (dawnej, więc 38 dag)
1 szklanka cukru
1 jajko
6 łyżek stołowych dobrej, tłustej śmietany (najlepsza kwaśna)
1 łyżeczka proszku
4 łyżeczki cukru waniliowego
Tłuszcz utrzeć z cukrem,dodać jajko i śmietanę, potem mąkę wymieszaną z proszkiem. Zagnieść ciasto, na godzinę do lodówki. Wyciskać ciastka, piec 20 min w 180 st
Często ciasto dzielę na 3 części i do jednej dodają mak, do drugiej kakao. Przez maszynkę wyciskamy wtedy najpierw ciasto białe, potem z makiem, kakaowe na końcu
4 szklanki mąki
1 1/2 kostki masła (dawnej, więc 38 dag)
1 szklanka cukru
1 jajko
6 łyżek stołowych dobrej, tłustej śmietany (najlepsza kwaśna)
1 łyżeczka proszku
4 łyżeczki cukru waniliowego
Tłuszcz utrzeć z cukrem,dodać jajko i śmietanę, potem mąkę wymieszaną z proszkiem. Zagnieść ciasto, na godzinę do lodówki. Wyciskać ciastka, piec 20 min w 180 st
Często ciasto dzielę na 3 części i do jednej dodają mak, do drugiej kakao. Przez maszynkę wyciskamy wtedy najpierw ciasto białe, potem z makiem, kakaowe na końcu
Ostatnią edycję dokonał moderator: