paszteciki, kapuśniaki itp do barszczu*

moni77

Member
Wrz 20, 2004
8,558
0
0
składniki
paczka drożdży instant
łyżka cukru
łyżeczka soli
ok. 0,5 kg mąki
3/4 szklanki ciepłego mleka,
1/2 Kasi
2 jajka
czarnuszka, kminek, gruba sól

pieprz, sól,
garść suszonych grzybów
40dkg pieczarek
natka pietruszki
ok. 0,5 kg mielonego mięsa
dwie garście kiszonej kapusty
ziele angielskie, liść bobkowy, łyżeczka cukru, mielony kminek(albo po prostu przyprawa do potraw z kapusty)
troszke tłuszczu do smażenia
bułka tarta
duza cebula

sposób przygotowania

ciasto zagnieść z podanych składników wg metody-w mleku rozpuścić margarynę, dodać do mąki, cukru, soli i j2 żółtek i jednego białka.
białko zachwowac-do smarowania gotowych pasztecików
i odstawic do wyrośnięcia
kapuste odcisnac, podsmażyc z zielem angielskim, solą, pieprzem, kminkiem, podlać małą iloscia wodu i udusić do miekkości
suszone grzyby zalać wrzątkiem , w tym czasie kiedy namakają pieczarki oczyścić , pokroić, 1/2 cebuli posiekac drobno i podsmażyć z pieczarkami, doprawić pieprzem i solą dodać posiekane grzyby i natke pietruszki. Podlać 2łyżkami wody z pod suszonych grzybów i poddusić do miekkości.
mięso przesmażyć z cebulką , doprawić pieprzem i solą, można czymś innym jeszcze do smaku.
trzy farsze zagęścić bułką tartą nieco tak by były nieco bardziej ściśliwe i by nadmiar soków miał w co wchłonąć
ciasto wałkować cieniutko, kroić w prostokąty i zawijac z farszem jak roladę. Brzegi dociśnąć widelcem. Posmarować białkiem i posypac tez z kapustą kminkiem, tez grzybami czarnuszką te z mięsem sola grubą.
pieć ok 20 minut, aż się ładnie zezłocą
podaje z barszczem czerwonym
w brew pozorom potrawa nieskomplikowana i szybka jak sie dobrze rozplanuje czas i czynności.


tego sego nadzienia uzywam do zrobienia krokietow w ciescie naleśnikowym
smaże naleśniki, następnie zwijam z kapustą lub mięsem , panieruję i smaże na oleju
Zdj_cie008.jpg
 

Załączniki

  • Zdj_cie008.jpg
    Zdj_cie008.jpg
    47.3 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator: