Placek makowy z kremem budyniowym

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Składniki ciasta
25 dag maku
8 jajek
1 1/2 szkl cukru pudru
1/3 szkl bułki tartej
po łyżce: miodu, mielonych migdałów i skórki pomarańczowej
op. cukru waniliowego
tłuszcz i bułka tarta do formy
Na krem
op. budyniu waniliowego
500 ml mleka
20 dag masła

Mak sparzyć, zemleć w maszynce o gęstym sitku. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem pudrem. Mieszając dodawać mak, bułkę tartą, miód, skórkę pomarańczową, cukier waniliowy i migdały.
Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z masą makową. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą prostokątnej formy. Piec 40 min w temp. 180 st.
Wystudzić, przekroić na 2 części.

Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem na gładki krem. Przełożyć ciasto, schłodzić.

Ciasto wychodzi bardzi delikatne i pycha
mniam.gif
Robiłam je w tamtym roku. Zamiast migdałów i cukru waniliowego daję cukier migdałowy
icon_lol.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Mmmmmmm...
Cycki murzynki mi się przypomniały
icon_redface.gif


Ten placek musi być pyszny
mniam.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
No
icon_mrgreen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Ilonko robiłam na święta rok temu więc fotki nie posiadam
icon_rolleyes.gif
Zabieram się do tego również w tym roku.

Akulko jest taki wynalazek
icon_wink.gif


1bdef08d206554d6med.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Właśnie upiekłam na próbę z połowy porcji w formie muffinkowej. Tak jak się spodziewałam muffinki nie wyszły
icon_rolleyes.gif
Nie proszku do pieczenia i sody więc nie rosną. Szkoda że ciasto lałam do 3/4 wys formy. Gdybym nalała całą formę wyszły by superowe babeczki
icon_mrgreen.gif
piękne równe i poręczne i chyba tak zrobię na święta
gruebel_2.gif

Upiekłam tylko 6 nuby muffinek, reszta piecze się w formie babkowej
icon_lol.gif


Ale mi brakowało tego smaku
mniam.gif
niebo w gębie, a nawet nie przekładany masą budyniową
icon_rolleyes.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Zrobiłam w formie tortu
icon_lol.gif
Z podwójnych porcji wyszła mi pełna tortownica 28 cm, podczas pieczenia prawie wyskoczył z formy
dump.gif
Góra mocno popękała i dlatego są tylko 3 placki, ten z góry nie nadawał się do przełożenia
icon_rolleyes.gif


95a41946add6c7a1med.jpg


9214060582e2bb60med.jpg


Pycha
icon_mrgreen.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
I ja tak lubię
mniam.gif
Pamiętam, że od zawsze z drożdżówek wygrzebywałam mak
icon_redface.gif

Tort pyszny w smaku mimo, że masa mi się zwarzyła
dump.gif
Ale po 2 dniach od zrobienia ani nie widać, ani nie czuć
icon_mrgreen.gif
Boki obsypane suchym makiem, wierzch kakao
mniam.gif