- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Składniki ciasta
25 dag maku
8 jajek
1 1/2 szkl cukru pudru
1/3 szkl bułki tartej
po łyżce: miodu, mielonych migdałów i skórki pomarańczowej
op. cukru waniliowego
tłuszcz i bułka tarta do formy
Na krem
op. budyniu waniliowego
500 ml mleka
20 dag masła
Mak sparzyć, zemleć w maszynce o gęstym sitku. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem pudrem. Mieszając dodawać mak, bułkę tartą, miód, skórkę pomarańczową, cukier waniliowy i migdały.
Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z masą makową. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą prostokątnej formy. Piec 40 min w temp. 180 st.
Wystudzić, przekroić na 2 części.
Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem na gładki krem. Przełożyć ciasto, schłodzić.
Ciasto wychodzi bardzi delikatne i pycha
Robiłam je w tamtym roku. Zamiast migdałów i cukru waniliowego daję cukier migdałowy
25 dag maku
8 jajek
1 1/2 szkl cukru pudru
1/3 szkl bułki tartej
po łyżce: miodu, mielonych migdałów i skórki pomarańczowej
op. cukru waniliowego
tłuszcz i bułka tarta do formy
Na krem
op. budyniu waniliowego
500 ml mleka
20 dag masła
Mak sparzyć, zemleć w maszynce o gęstym sitku. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem pudrem. Mieszając dodawać mak, bułkę tartą, miód, skórkę pomarańczową, cukier waniliowy i migdały.
Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z masą makową. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą prostokątnej formy. Piec 40 min w temp. 180 st.
Wystudzić, przekroić na 2 części.
Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem na gładki krem. Przełożyć ciasto, schłodzić.
Ciasto wychodzi bardzi delikatne i pycha