Błyskawiczne placuszki na wiele sposobów*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Błyskawiczne placuszki


Bazą do placuszków jest:

bułka tarta
jajko
mleko


Składniki energicznie mieszamy, ilość bułki, jajek i mleka zależna jest od ilości placuszków, które chcemy usmażyć. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Z 1 jajka wystarczy "do pochrupania" na 2 osoby.
icon_smile.gif


Jeśil wybieramy "bazową" wersję placuszków, dodajemy do masy łyżeczkę cukru.

Placuszki smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż będą apetycznie rumiane. Najlepiej uzyć patelni do naleśników
cook.gif


Placuszki są miękkie, rosną "w sobie" mają bardzo ciekawy smaczek
icon_razz.gif


Takie placuszki możemy podać posypane cukrem-pudrem, polane syropem klonowym lub miodem, z powidłami śliwkowymi i kwaśną śmietaną.....


ALBO:

nie dodajemy cukru.

zamiast tego do masy dodajemy:

- starty żółty serek i pietruszkę
- szczypioerk i przeciśnięty czosnek
- ostrą paprykę lub sos chilli
- przesmażone pieczarki z odrobiną czosnku

Możliwości są praktycznie nieograniczone
icon_exclaim.gif
icon_mrgreen.gif


I choć jesteśmy w topiku wegetariańskim, dodam,że jeśli ktoś chce, może także dodać pokrojoną drobniutko szynkę lub kiełbasę.


Danko jest fantastyczne jako deser, jako przekąska, lub jako samodzielne danie obiadowe. Wystarczy, że w wersji bezcukrowej podamy je np. z sałatką z pomidorów z cebulką.
icon_razz.gif



Smacznego!
wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Dodaję zdjęcie, może zachęci kogoś do spróbowania, bo warto
icon_smile.gif


S4021537.JPG


S4021539.JPG
 

Załączniki

  • S4021537.JPG
    S4021537.JPG
    32.4 KB · Wyświetleń: 2
  • S4021539.JPG
    S4021539.JPG
    15.5 KB · Wyświetleń: 2

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Rzeczywiście apetyczne, w tym przepisie bułka tarta robi za mąkę?
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Tak. Są one takie "chlebkowe", choć nie smakują jak chleb. Można zrobić jak te filmowo-grube amerykańskie pancakes i nie opadną, bo są sprężyste. Są naprawdę fajne, szybko się je robi i są niekopotliwe: bo składniki zazwyczaj i tak ma się w domu, bez specjalnego kombiniwania
icon_smile.gif
I ekonomiczne
icon_wink.gif