Masa makowa- wilgotna i pyyyszna

-magda-

Member
Mar 24, 2006
328
0
0
Szukałam tutaj takiego przepisu i nie znalazłam. Jest to przepis z internetu, ale już dawno go ściągnęłam i nie znam źródła (jeśli ktoś rozpozna swój to wykasuję temat
icon_wink.gif
)
Postanowiłam go wpisać ponieważ masa jest przepyszna i warto aby więcej osób mogło z niej skorzystać. Wiem, że wszystkie masy są podobne, zależy to od proprcji, które tutaj są dobrane jak dla mnie idealnie
icon_smile.gif


Ciasto według ulubionego przepisu np BeatySz

Masa makowa:
1kg maku
2 kostki masła
8 jaj
olejek zapachowy (np rumowy, migdałowy czy waniliowy)
3 szkl cukru

migdały, rodzynki, orzechy

Mak sparzyć, ostudzić i zmielić w maszynce. Dodać wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać mixerem. Bakalie pokroić i też dodać.l Wymieszać. Gotowe. Wystarczy na taką proporcję ciasta jak u BeatySz (około 6 ciast). Smacznego
mniam.gif