Zapiekane ziemniaczki po grecku

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Jest to przepis, jaki dostałam od rodowitego Greka, więc autentyczny i sprawdzony
icon_razz.gif



Zapiekane ziemniaczki


ziemniaczki
cytryna
oliwa
czosnek
mięta
pieprz
tymianek
sól
ew. inne ulubione przyprawy


1. Ziemniaki ( w ilości nam potrzebnej
icon_wink.gif
) obrać, umyć i pokroić na cząstki - nie za małe i nie za duże. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

2. W zareżności od iliści ziemniaków, skropić je sokiem z połówki lub całej cytryny.
Polać oliwą i oprószyć przyprawami. Wymieszać.

3. Zalać wodą w taki sposób, by czubki ziemniaków wystawały co najmniej 0.5 cm ponad powierzchnię.

4. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st., zapiekać, aż czubki się zrumienią.

Gotowe!
icon_mrgreen.gif


Tak zrobione ziemniaczki smakują wybornie.
icon_razz.gif
Nadają się do wszystkich mięs i ryb, nie tylko do potraw typowo greckich.


Smacznego!

wink.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Mała_Mi @ 29 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=403340J
Tak zrobione ziemniaczki smakują wybornie.
icon_razz.gif
Nadają się do wszystkich mięs i ryb, nie tylko do potraw typowo greckich.
Jak zwykle ciekawy przepis
daumen.gif

Ja sie jednak upre i popytam o ten smak... Lekko kwaskowy? W ogóle czuc tą cytrynę?
Zamiast tymianku dałabym rozmaryn, bo tymianek dla mnie nie za bardzo smakowo.... Można?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Myślę,że bez problemu można dać rozmaryn
icon_lol.gif

Ja sama za tymiankiem nie przepadam i go nie dodaję,( daję za to majeranek
icon_smile.gif
) ale chciałam tu podać przepis w wersji oryginalnej, tak, jak go dostałam.

Ogólnie mówiąć, nie należy przesadzić z ilością przypraw, ważna jest sól, by nie były mdłe. Dla mnie głównie mięta dodaje im śródziemnomorskiego smaczku.
Smak cytryny nie powinien zdominować całości, najlepiej, jeśli w smaku są tylko troszkę cytrynkowe. Na standardową ilość dla 2-3 osób pół (niedużej) cytryny wystarczy, jeśli jest wyjątkowo soczysta, to nawet mniej można dać.

Jeśli ktoś lubi "na kwaśno", zawsze można polać więcej soku już na upieczone ziemniaczki.


wink.gif