dobra do przełożenia ciasta kruchego, bajaderkowych zawijańców i na chwilę czarnego chumoru
3 białka
250 g wiórków kokosowych
220 g cukru
500 ml słodkiej śmietanki 12% ( ja dałam uht )
- cukier, śmietankę i wiórki włożyć do rondelka i gotować na małym ogniu 10 min ( do prawie całkowitego odparowania śmietanki ), wystudzić
- do ostudzonych wiórków dodać ubite na sztywno białka ( ewentualnie można dodać jeszcze pokrojone drobno morele, rodzynki, łyżkę dobrego alkoholu )
- zapiekać z wybranym ciastem
3 białka
250 g wiórków kokosowych
220 g cukru
500 ml słodkiej śmietanki 12% ( ja dałam uht )
- cukier, śmietankę i wiórki włożyć do rondelka i gotować na małym ogniu 10 min ( do prawie całkowitego odparowania śmietanki ), wystudzić
- do ostudzonych wiórków dodać ubite na sztywno białka ( ewentualnie można dodać jeszcze pokrojone drobno morele, rodzynki, łyżkę dobrego alkoholu )
- zapiekać z wybranym ciastem