Tatar śledziowy*

AnnaMaria

Member
Paź 31, 2005
701
0
0
I. ŚLEDZIOWY

2 filety śledziowe, pieprz
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 biała cebulka
1 ugotowany ziemniak
2 plastry suszonych pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek

Na marmoladę : 200 g czerwonej cebuli
30 g masła
50 g miodu
50 ml czerwonego wina
100ml wody
szczypta soli

Filety śledziowe drobniutko posiekać, doprawić pieprzem , starannie mieszając z oliwą i sokiem z cytryny. Siekamy cebulkę. Ziemniaka i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę , a oliwki w plasterki. Składnki tatara układamy po kolei warstwami w szklanym naczyniu i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Robimy marmoladę . Cebulę podsmażamy na maśle. Dodajemy miód. Gdy się rozpuści , wlewamy wino i wodę. Całość doprawiamy szczyptą soli i smażymy , aż marmolada zgęstnieje, po czym odstawiamy ją do przestygnięcia.Serwujemy ją ze śledziowym tatarem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: