Tatar z tuńczyka*

AnnaMaria

Member
Paź 31, 2005
701
0
0
500 g surowego tuńczyka
250 g ananasa świeżego lub z puszki osączonego
2 łyzki posiekanych ziół szczypiorku i kolendry
sok z 1 limonki
1 łyżka białego rumu
4 łyzki oleju archaidowego
sól, świeżo zmielony pieprz
1 świeża ostra papryczka
1/2 laski wanilii

Tuńczyka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę . Ananasa (jeśli świeży obieramy ze skórki) siekamy w kostkę i mieszamy z posiekanymi ziołami i tuńczykiem. Sok z limonki mieszamy z rumem i olejem archaidowym, dodajemy do smaku sól i pieprz. Paprykę rozcinamy na pół, wyrzucamy pestki, a resztę siekamy w drobniutką kosteczkę i wrzucamy do sosu. Laskę wanilii rozcinamy na pół i nożem zeskrobujemy ziarenka, a następnie także dodajemy je do sosu. Sos jeszcze raz mocno mieszamy i wlewamy do tuńczyka z ananasem. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.

wg miesięcznika KUCHNIA /grudzień 2006 r
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: