- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Ciasto okruszkowe:
175 g herbatników
75 g masła
45 g brązowego cukru trzcinowego
Nadzienie cytrynowe:
sok i skórka starta z 2 cytryn
45 g mączki kukurydzianej lub ziemniaczanej
2 żółtka
75 g cukru
Masa bezowa:
3 białka
120 g cukru
Herbatniki włozyć do torebki plastikowej i wałkiem pokruszyć na drobno(można zmiksować w malakserze). Masło rozpuścić, dodać cukier i pokruszone herbatniki, dobrze wymieszać. Przełozyć masę do głębszej formy o średnicy 23 cm. Grzbietem łyżki docisnąć masę do dna i boków formy.
Przygotować nadzienie cytrynowe. Włozyć do miski sok i skórkę z cytryn oraz mączkę kukurydzianą. Wymieszać na gładką pastę. W średniej wielkości rondlu zagotować 300 ml wody, wlać do soku z maką, przelać z powrtoem do rondla, zagotować i podgrzewać mieszając aż masa zgęstnieje. Zestawić rondel z ognia, dodać żółtka i cukier, ponownie podgrzewać ok. 1 minutę aż powstanie gęsty sos. Lekko ostudzić, następnie wyłozyć na ciasto.
Ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier po 1 łyżce na raz, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Rozsmarować masę bezową na nadzieniu tak aby nie zostawić żadnych przerw przy brzegu.
Piec w 170 stopniach ok. 30 minut lub aż masa bezowa nabierze złotobrązowego koloru.
Pokaż załącznik 3399
175 g herbatników
75 g masła
45 g brązowego cukru trzcinowego
Nadzienie cytrynowe:
sok i skórka starta z 2 cytryn
45 g mączki kukurydzianej lub ziemniaczanej
2 żółtka
75 g cukru
Masa bezowa:
3 białka
120 g cukru
Herbatniki włozyć do torebki plastikowej i wałkiem pokruszyć na drobno(można zmiksować w malakserze). Masło rozpuścić, dodać cukier i pokruszone herbatniki, dobrze wymieszać. Przełozyć masę do głębszej formy o średnicy 23 cm. Grzbietem łyżki docisnąć masę do dna i boków formy.
Przygotować nadzienie cytrynowe. Włozyć do miski sok i skórkę z cytryn oraz mączkę kukurydzianą. Wymieszać na gładką pastę. W średniej wielkości rondlu zagotować 300 ml wody, wlać do soku z maką, przelać z powrtoem do rondla, zagotować i podgrzewać mieszając aż masa zgęstnieje. Zestawić rondel z ognia, dodać żółtka i cukier, ponownie podgrzewać ok. 1 minutę aż powstanie gęsty sos. Lekko ostudzić, następnie wyłozyć na ciasto.
Ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier po 1 łyżce na raz, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Rozsmarować masę bezową na nadzieniu tak aby nie zostawić żadnych przerw przy brzegu.
Piec w 170 stopniach ok. 30 minut lub aż masa bezowa nabierze złotobrązowego koloru.
Pokaż załącznik 3399
Ostatnią edycję dokonał moderator: