Pierniczki Tatter :-)

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
'Za malo', powiedzialby moj syn
icon_mrgreen.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,280
3,521
113
Beato, dokładnej liczby nikt Ci nie poda, bo wszystko zależy od tego, jak grubo rozwałkujesz ciasto i jakiej wielkości masz foremki.
Wychodzi dużo, jak to zwykle bywa, gdy piecze się ciastka z kilograma mąki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Beata19

Member
Lip 20, 2010
183
0
0
Joanno dziękuję za odpowiedź. Nigdy nie piekłam pierniczków z kilograma mąki i tak grubo wałkowanych dlatego pytałam.
 

joka

Member
Sie 9, 2011
96
0
0
Witam!
Mam pytanko , nie wiem czy ktoś już o to pytał bo brakło mi cierpliwości do czytania ale miód prawdziwy czy sztuczny ????
Bo spotkałam się z różnymi opiniami który lepszy.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Jak najprawdziwszy
icon_wink.gif
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,306
4,472
113
Zrobiłam dzisiaj ciasto, mam nadzieję, że nie za późno. Już kilka dni się zabierałam, ale zapomniałam kupić przyprawę do pierników, a jedyna dostępna w osiedlowym sklepiku zawierała majeranek
pinggrins.gif
dump.gif
W końcu dziś chłopa po przyprawę wysłałam (bo chora jestem i wolę nie wychodzić z domu, jak nie muszę). Biedaczek nalatał się po marketach, ale w końcu przywiózł taką o przyzwoitym składzie. To może w nagrodę jeszcze jedną porcję jutro zagniotę
gruebel_2.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Wcale nie za pozno, i na pewno jeszcze jedna porcja sie przyda
icon_wink.gif
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,306
4,472
113
Właśnie polukrowałam pierwszą porcję (bo i druga była
icon_wink.gif
). Ciasto faktycznie jest bardzo "przyjazne" w obróbce, bardzo plastyczne, dobrze się wałkuje, nie lepi się się do wałka. O smaku się na razie nie wypowiem, bo jestem przeziębiona i mam katar, więc wszystkie zmysły mam przytępione, ale mąż chwali, a w końcu to dla niego i dla reszty rodziny piekłam, bo ja raczej śledziowo-karpiowa jestem
icon_mrgreen.gif
Ale podoba mi się to, że są takie kruche po upieczeniu, a nie twarde jak kamień.

DSC00384.JPG

U mnie same serduszka, bo leniwa jestem, a tego kształtu foremka, odpowiednio przykładana do ciasta, daje najmniej ścinków , więc jest mniej wałkowania
icon_mrgreen.gif
Wyszło mi ok. 70 serduszek z jednej porcji, tylko że kilka już zniknęło w niewyjaśnionych okolicznościach
icon_wink.gif
 

Załączniki

  • DSC00384.JPG
    DSC00384.JPG
    134.3 KB · Wyświetleń: 2

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
AnkoP, pieknie wygladaja twoje serca! Ciesze sie, ze smakowaly
icon_biggrin.gif