- Paź 28, 2004
- 1,551
- 0
- 0
Vanilliekipferl
Składniki na około 50 sztuk:
250g mąki pszennej (405 lub 450)
200g masła lub margaryny
100g cukru
szczypta soli
100g zmielonych migdałów
2 żółtka
1 paczka cukru waniliowego
Pozatem
50 g cukru pudru wymieszanego i 2 paczkami cukru waniliowego.
1.Wszystkie składniki razem ugniatamy (w maszynie do pieczenia chleba obcja na makaron). Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut od lodówki.
2.Następnie z ciasta wałkujemy wałeczek o srednicy ok 7 mm. Następnie ten wałeczek tniemy 3-4 centymetrowe odcinki. Następnie końce tych kawałków rolujemy (jak by tu powiedzieć-robmy szpice).
i formujemy w kształcie księżyca.
3.Ciasteczka pieczemy 15 minut w temparaturze 190 stopni.
4.Zaraz po upieczeniu posupujemy cukrem.
Składniki na około 50 sztuk:
250g mąki pszennej (405 lub 450)
200g masła lub margaryny
100g cukru
szczypta soli
100g zmielonych migdałów
2 żółtka
1 paczka cukru waniliowego
Pozatem
50 g cukru pudru wymieszanego i 2 paczkami cukru waniliowego.
1.Wszystkie składniki razem ugniatamy (w maszynie do pieczenia chleba obcja na makaron). Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut od lodówki.
2.Następnie z ciasta wałkujemy wałeczek o srednicy ok 7 mm. Następnie ten wałeczek tniemy 3-4 centymetrowe odcinki. Następnie końce tych kawałków rolujemy (jak by tu powiedzieć-robmy szpice).
i formujemy w kształcie księżyca.
3.Ciasteczka pieczemy 15 minut w temparaturze 190 stopni.
4.Zaraz po upieczeniu posupujemy cukrem.
Ostatnią edycję dokonał moderator: