IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

4 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Bułeczki pszenne Liski
Liska
post 27 Nov 2004, 17:52
Post #1


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



witam serdecznie,
podaję sprawdzony przeze mnie przepis na bułeczki.

1 małe jajko
200 ml zimnego mleka
8 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
50 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła
340 g białej mąki
7 g soli morskiej
do posypania: co kto lubi

Mąkę+sól+masło utrzeć ręką. W małej miseczce rozkruszyć drożdże, wsypac do nich cukier i 4 łyżki zimnego (!) mleka. Dokładnie wymieszać i wlać do mąki. Powoli wlewać pozostałe mleko, a na końcu lekko rozbełtane jajko. Wyrobić rękoma.
Jeśli jest zbyt luźne, dosypać trochę mąki. Odstawić na 1,5 - 2 godz przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do temp 230 st C. Z ciasta formować małe bułeczki, układać je na dużej, wysmarowanej oliwą blaszce, zostawiając 5 cm. odstępy m.dz bułeczkami. Bułeczki posmarować mlekiem lub jajkiem, posypać czym się lubi i wstawić do piekarnika na 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 200 st C i piec kolejne 5-10 min.


Metoda maszynowa:
wszystkie składniki zagnieść na programie DOUGH, następnie uformować bułeczki.

P.S. Podobno bułeczki mozna zamrozić. W przeciwnym wypadku trzeba je zjeść w
ciagu 24 h. z podanego przepisu wyszło mi 16 bułeczek.

A tak wyglądają:

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nadia
post 19 Nov 2005, 00:15
Post #2


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.057
Dołączył: 28-October 04
Skąd: Podkarpacie
Użytkownik nr: 141



Przepyszne:


Nie byłam pewna, czy po uformowaniu mają jeszcze rosnąć, więc nie rosły.
A zamiast robić kulki, rozpłaszczyłam ciasto i je pokroiłam - wolę tak robić ze względu na wygląd bułek i lenistwo ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gosia
post 19 Nov 2005, 10:36
Post #3


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.158
Dołączył: 9-October 05
Użytkownik nr: 832



Nadiu ubiegłaś mnie icon_smile.gif.Wczoraj zrobiłam ciasto .Włozyłam do lodówki i dziś rano piekłam. Przepyszne -tylko chyba przez tę noc w lodówce troszkę małe wyszły -16 szt (wieczorkiem super ciasto rosło w lodówce tez). Ledwo wystygły już prawie zjedzone puszyste niesamowicie.Jak męzowi telefonik się podładuje będą zdjęcia.SUPER są !!! dziękuję za przepis Lisko .
Dziewczyny jak to jest,że bułeczki drożdzowe extra się w maszynie do chleba wyrabiają a na pizze czy kołacz serowy kichaa(tzn pięknie rośnie itd ale efekt koncowy klapa).Przepraszam za zaśmiecanie wątku.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lirene
post 19 Nov 2005, 10:45
Post #4


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 258
Dołączył: 20-October 05
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 864



Ja też je zrobiłam, pyszne, tylko znowu miałam problem z drożdżami! Ciasto nie chciało wyrosnąć i bułeczki mało puszyste były ale i tak smaczne
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 19 Nov 2005, 20:20
Post #5


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



Nadio - piękne Gosiu - cieszę się, że smakowały icon_smile.gif
Lirene - a moze coś nie tak było z drożdżami?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gosia
post 19 Nov 2005, 21:10
Post #6


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.158
Dołączył: 9-October 05
Użytkownik nr: 832



Po bułeczkach zostało tylko zdjęcie icon_sad.gif.Kurcze dorwali się do nich "jak chorzy do bułek"
P.S.
Podwójna porcyjka na jutro juz jest w lodówce czeka na pieczenie icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 24 Nov 2005, 21:02
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



A pisała Liska coby zachować odpowiednią odległość, no pisała

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 24 Nov 2005, 22:20
Post #8


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



Wyszły Ci trojaczki syjamskie ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lidiakd
post 24 Nov 2005, 22:36
Post #9


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 524
Dołączył: 17-March 05
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 417



No niestety, mi popękały, b ich nie wyrastałam. Zrobiłam tak, jak to wynika z przepisu. Zawsze wyrastam, ale tym rzaem chciałam poeksperymentować. Cóż, chyba na przyszłość pozostanę przy sprawdzonym sposobie :|. Ale w smaku są naprawdę dobre. No i żadnego zakalca nie ma, a to jest najważniejsze. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 24 Nov 2005, 22:47
Post #10


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



ja już teraz wszystko wyrastam. (Boże, co za język, nowomowa po prostu ;) ) Już wiem, że pośpiech jest wrogiem ciast drożdżowych i poganianie ich na nic się nie zdaje. Ale cieszę się, ze w smaku były dobre icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 13 Jan 2006, 19:05
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



Raz w tygodniu muszę robić te bułeczki mój mąż twierdzi, że to najdelikatniejsze bułeczki na świecie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 13 Jan 2006, 19:42
Post #12


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



To bardzo BARDZO się cieszę icon_smile.gif icon_smile.gif icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 13 Jan 2006, 19:54
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



CYTAT(Liska)
To bardzo BARDZO się cieszę icon_smile.gif icon_smile.gif icon_smile.gif


Właśnie rośnie ciasto na nie
Mlask, mlask, oj będzie pycha śniadanko jutro
Upiekłam kiedyś te bułeczki i dałam koleżance, jej córeczka powiedziała, że były pyszne i takie mięciutkie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 13 Jan 2006, 19:59
Post #14


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



Kasho, powiem Ci, że mimo wielu przepisów jakie ciągle wypróbowuję, ten należy do moich ulubionych. Może mam do niego sentyment, bo to był pierwszy przepis na pieczywo, jaki wypróbowałam icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 13 Jan 2006, 20:24
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



CYTAT(Liska)
Kasho, powiem Ci, że mimo wielu przepisów jakie ciągle wypróbowuję, ten należy do moich ulubionych. Może mam do niego sentyment, bo to był pierwszy przepis na pieczywo, jaki wypróbowałam icon_smile.gif


Dla mnie to świetny przepis, jedyny gdzie nie uświnię przy robieniu ciasta całej kuchni
Bułeczki wykonuje się szybko i wszystko wokół łącznie ze mną nie jest w mące
Go to the top of the page
 
+Quote Post
agus
post 16 Jan 2006, 14:31
Post #16


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 149
Dołączył: 31-July 05
Skąd: Częstochowa
Użytkownik nr: 628



Wykonałam
Sa przepyszne.
Połowę zeżarliśmy z samym masełkiem na goraco,
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 16 Jan 2006, 14:52
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



Ostatnio byli u nas znajomi i jedli je prosto z pieca parząc sobie dłonie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 16 Jan 2006, 19:03
Post #18


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207




bardzo się cieszę
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 23 Sep 2006, 16:27
Post #19


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



Lisku upieklam Twoje buleczki, bardzo chrupiace, pyszne z dzemem i jako dodatek do zupy. Polecam wszystkim, ktorzy jeszcze nie robili!

Dodam tylko, ze ciasto wymaga nieco wiecej maki, w sumie dodalam ok. 60g.

Maje buly wygladaja tak i maja troche "brioche(owy)" ksztalt icon_wink.gif)


Go to the top of the page
 
+Quote Post
yuna
post 23 Sep 2006, 21:20
Post #20





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 32
Dołączył: 11-December 05
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 1.092



Droga Lisko bardzo dziękuję Ci za ten przepis, bo właśnie od niego ponad rok temu zaczęła się moja przygoda z własnym wypiekiem pieczywa (teraz tylko sporadycznie kupujemy chleb w sklepie). Początkowo robiłam bułeczki zgodnie z przepisem, potem zmodyfikowałam go dodając trochę mąki razowej. Bułeczki stały się przebojem w moim domu (a te z mąki mieszanej niejedną osobę uratowały od problemów z trawieniem).
Go to the top of the page
 
+Quote Post

4 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 22nd June 2018 - 21:39