Halibut z patelni z sosem Hollandaise cytrynowo-szczypiorkowym*

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
2 lyzki oliwy z oliwek
farfocle z calej pomaranczy
po galazce tymianku i oregano
lisc laurowy
1/4 lyzeczki zmiazdzonego pieprzu (ew grubo mielony)
6 filetow z halibuta (z soli robilam tez jest ok)

do sosu
1 lyzka soku z cytryny
1 lyzka szczypiorku

Na patelni rozgrzac oliwe na malym ogniu. Dodac skorke z pomaranczy (nie wiem jak po polsku nazywa sie forma "zest" sa to cieniusienkie paseczki scierane specjalna tarka-obieraczka) ziola i przyprawy i podgrzewac 5 minut wciaz na malym ogniu.
Zwiekszyc ogien na sredni i smazyc rybe 6 minut z kazdej strony. Jesli to nie halibut filet bedzie cienszy - skrocic czas smazenia tak jednak, by ryba nie byla surowa w srodku.

Przygotowac sos hollandaise samemu lub skorzystac z torebkowego Knorr'a. Dodac sok z cytryny i szczypiorek.

Polac rybe i podawac.


a jakby ktos chcial poogladac...
The Next Great Chef
mozna sprawdzic menu kazdego szefa i obejrzec (360 stopni display)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
bardzo sie ciesze.

Uwielbiam proste w przygotowaniu a wykwintne w smaku jedzenie.