Racuszki cukiniowe

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
3 duze cukinie
1/2 lyzeczki soli
1/4 szkl drobno sieknietej cebuli
jajko
3/4 szkl bulki tartej
1/2 lyzeczki pieprzu
oliwa do smazenia

Cukinie starta na grubej tarce wymieszac z sola i zostawic na sicie na 20 min. Odcisnac.
Wymieszac z reszta skladnikow i ... prawie gotowe.
Mase klasc na patelnie smarowana oliwa (2 lyzki na placek) i smazyc do zrumienienia (3 min na strone) na srednio silnym ogniu.
 

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Czy ktoś robił te racuszki? Bo mnie nie wyszły. Kompletnie nie dały się obrócić na patelni, rozsypywały się. Jakby w przepisie brakowało czegoś, albo jedno jajko za mało łączyło składniki...
denknach.gif
Liczę na podpowiedzi, co skopałam
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
moze kwestia tartej bulki?
pewnie robisz ja sama
tutejsza jest bardzo drobna.
Jajka za to duze
icon_wink.gif

moze powinnam napisac, ze duze jajko?

trudno powiedziec
gruebel_2.gif


jak Jarek wroci to zrobie i wlepie zdjecie.

moze malo odcisnieta cukinia? Moze do mokrej sie tak dobrze nie przykleja?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
kermidt @ 4 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=405791moze kwestia tartej bulki?
pewnie robisz ja sama
tutejsza jest bardzo drobna.
Jajka za to duze
icon_wink.gif

moze powinnam napisac, ze duze jajko?

trudno powiedziec
gruebel_2.gif


jak Jarek wroci to zrobie i wlepie zdjecie.

moze malo odcisnieta cukinia? Moze do mokrej sie tak dobrze nie przykleja?
Ker, nie wiem. Może za mało odciśnięta, ale nie wiem, czy gdybym odcisnęła bardziej, to by się też nie rozsypywała. Jajka dałam dwa. Bułki nie robię sama, kupuję. Drobna jest, ale nie wiem, jak ta wasza...

Ostatecznie poradziłam sobie dodając mąki. Tak bardziej jak w plackach ziemniaczanych. Przestały się rozwalać. Ale sądzę, ze smak był daleki od tych Twoich... choć też dobry
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
a niby czemu moje lepsze?
nie probowala
icon_lol.gif
a sie chwali
fiesgrins.gif




...inaczej
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

eirl

Member
Lip 24, 2007
108
0
0
Muszę wypróbować z bułką tartą, narazie robiłam z mąką ziemniaczaną i pszenną z dodatkiem posiekanej pietruszki, koperku i szczypiorku. Bardzo smaczne i lekkie. Akurat na lato.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Wczoraj robiłam te placki ale troszkę inaczej, cukinię porządnie odciśniętą wymieszałam z posiekaną bazylia i oregano świeżym, do tego spory ząbek czosnku starkowany, posypałam to mąką pszenną tak na oko, dodałam jedno jajko i kawałek startego twardego sera koziego. Super wyszly, przesmaczne, tylko bardzo czosnkowe ale cukinia lubi czosnek
icon_mrgreen.gif
No i IMHO trzeba je smażyć do przypalenia lekkiego, wtedy są lepsze znacznie.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,668
113
Mnie bardzo smakuja placki z przepisu Janki - robiłam je już wielokrotnie i za każdym razem były udane. Polecam.
icon_smile.gif


Placki z cukinii

* 30 dkg mąki
* 3 jajka
* 1,5 szklanki mleka
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 50 dkg cukinii
* pęczek dymki
* pęczek koperku
* por
* łyżka sosu sojowego
* olej do smażenia
* odrobina cukru
* sól
* pieprz

Z mąki, proszku, mleka i jajek zrobić ciasto.
Cukinie zetrzeć na dużych oczkach.
Por pokroić w półplasterki, dymkę razem ze szczypiorkiem posiekać.
Wszystkie warzywa wymieszać z ciastem i smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: