- Paź 12, 2005
- 212
- 0
- 0
... wyszperane w archiwalnym numerze miesięcznika Kuchnia
1 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru pudru
2 czubate łyżki masła
1 jajo
1 łyżeczka cynamonu
ew. kwaśna śmietana
Z mąki, cukru, masła, żółtka, cynamonu zagnieść ciasto. Jak nie będzie się chciało skleić dodać odrobinę śmietany. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Rozwałkować na około 1/2 cm placek, wycinać ciasteczka. Układać na blasze, wierzch smarując rozbełtanym białkiem. Piec do zezłocenia w ok. 180 stopniach. Można posypać przed pieczeniem grubym cukrem, albo siekanymi migdałami. Upieczone lukrować lub posypać cukrem pudrem.
1 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru pudru
2 czubate łyżki masła
1 jajo
1 łyżeczka cynamonu
ew. kwaśna śmietana
Z mąki, cukru, masła, żółtka, cynamonu zagnieść ciasto. Jak nie będzie się chciało skleić dodać odrobinę śmietany. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Rozwałkować na około 1/2 cm placek, wycinać ciasteczka. Układać na blasze, wierzch smarując rozbełtanym białkiem. Piec do zezłocenia w ok. 180 stopniach. Można posypać przed pieczeniem grubym cukrem, albo siekanymi migdałami. Upieczone lukrować lub posypać cukrem pudrem.