- Lis 28, 2005
- 32,381
- 3,662
- 113
arabskie pierniczki GALETTES SUCREES
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
3 szklanki mąki razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
po 1 łyżeczce soli i cynamonu
po 1/2 szklanki posiekanych migdałów, orzechów włoskich, suszonych moreli, daktyli
1 łyżka ziaren sezamu
Ubij 3 jajka z cukrem, dodaj olej, mąkę z proszkiem, sól, cynamon i na końcu - posiekane bakalie. Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę, podziel na 2 części, ulep z każdej wałek o długości 35 cm i grubości 5 cm. Ułóż oba wałki na natłuszczonej blaszce, pozostawiając 2 - 3 cm odstęp pomiędzy nimi. Ubij ostatnie jajko, posmaruj nim ciasto, posyp sezamem. Piecz 20 min. w 175 stopniach. Odstaw na 5 min. do ostygnięcia, pokrój nożem z ząbkami na kawałki grubości 2 cm, ponownie ułóż na blasze i piecz 15 min. w tej samej temperaturze.
Przepis znaleziony jakiś czas temu w dodatku kulinarnym Gazety Wyborczej i przetestowany. Ciastka są bardzo smaczne i nie takie słodkie jak typowe arabskie słodycze. Mam nadzieję, że dadzą się przechowywać, bo chciałabym upiec na święta.
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
3 szklanki mąki razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
po 1 łyżeczce soli i cynamonu
po 1/2 szklanki posiekanych migdałów, orzechów włoskich, suszonych moreli, daktyli
1 łyżka ziaren sezamu
Ubij 3 jajka z cukrem, dodaj olej, mąkę z proszkiem, sól, cynamon i na końcu - posiekane bakalie. Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę, podziel na 2 części, ulep z każdej wałek o długości 35 cm i grubości 5 cm. Ułóż oba wałki na natłuszczonej blaszce, pozostawiając 2 - 3 cm odstęp pomiędzy nimi. Ubij ostatnie jajko, posmaruj nim ciasto, posyp sezamem. Piecz 20 min. w 175 stopniach. Odstaw na 5 min. do ostygnięcia, pokrój nożem z ząbkami na kawałki grubości 2 cm, ponownie ułóż na blasze i piecz 15 min. w tej samej temperaturze.
Przepis znaleziony jakiś czas temu w dodatku kulinarnym Gazety Wyborczej i przetestowany. Ciastka są bardzo smaczne i nie takie słodkie jak typowe arabskie słodycze. Mam nadzieję, że dadzą się przechowywać, bo chciałabym upiec na święta.
Ostatnią edycję dokonał moderator: