Toskańskie "crostini z kurzą wątróbką"

Lis 27, 2004
3,568
0
0
Na Toskanię mnie naszło ostatnio...
icon_smile.gif


Crostini to po włosku małe grzanki, np. z bagietki mogą być. Ja robię na grillu bo najszybciej, ale można i w tosterze, i na patelni i w piecyku.
A pasztet toskański do nich jest taki:

6 wątróbek kurzych
trzy łyżki oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 anchois (dałam takie z puszki w filecikach)
2 łyżki kaparów
kieliszek białego wytrawnego wina
troszkę rosolu z kury (dałam z kostki kurzej)
sól, pieprz
tarty Parmigiano

Cebule i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać wątróbki, podsmażyć rozgniatając je w trakcie smażenia widelcem. Po kilku minutach wlać wino, odparować mieszając. Dodać rosołu tak by całość miała dość "kremową" konsystencję, gotować około 15 minut dolewając rosołu jeśli za gęste. Pod koniec dodac rozgniecione kapary i anchois. Zmiksować wszystko na gładką masę. Smarować gorącym paszetem grzanki, posypywać parmigiano i podawać.
I to jest całkiem dobry pomysł, taki pasztet na ciepło!
icon_smile.gif


MzM
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Baaaaaaaaaaaaaaaaardzo dobre!!!