Losos z avocado*

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
lososzavocado.jpg

na 2 osoby

1 dojrzale awokado
2 sporsze plasterki wedzonego lososia
3 lyzki oliwy extra
musztarda dijon
ocet balsmiczny
syrop klonowy

salata - mieszanka mlodych, kolorowych listkow (tzw. spring mix) zielona salata, mniszek, roszponka, szpinak, cykoria ...
W razie braku polecilabym salate z goryczka i ladnie sie prezentujaca na talerzu czyli cykoria czy roszponka.

Po garstce salaty rzucic (artstycznie!) na talerze. Plozyc polowke awokado (jak miseczke), a na to ladnie przymarszczonego lososia.
Oliwe wlac do miseczki, dodac musztarde (conajmniej tyle samo) i roztrzepac, az sie dobrze polacza. Polac piramidke. Nie chlustac z gory, tylko ladnie poprowadzic sosowe esy-floresy.
Jesli sos wydaje sie malo ostry dodac wiecej musztardy.
Z octu i syropu zrobic drugi sos mieszajac w stosunku 2:1. Polac, skropic nim salate.

Smacznego

zrodlo:
?????? przelaczajac tv wpadlam na prezentacje jakiegos mlodego kucharza promowanego w programie o Kanadzie. Taki program dla turystow: gdzie pojechac, co zjesc.
 

Załączniki

  • lososzavocado.jpg
    lososzavocado.jpg
    226.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Przypomnialo mi sie ...
icon_mrgreen.gif


to byl pokaz pocieszajacy. Myslalam, ze tylko ja robie sosy "na smak" czyli musze probowac, a okazalo sie, ze szef kuchni tez tak moze robic.

OBIERANIE AWOKADO
pierwsze awokado w moim zyciu zmasakrowalam. Najpierw obralam, potem probowalam wyjmowac pestke i kroic. Przy dojrzalym owocu to nieporozumienie.

1/ przekroic na pol razem ze skorka i rozdzielic.
2/ duzym nozem mocno machnac tak, zeby wbil sie w pestke. Przydaje sie, kiedy owoc trzyma druga osoba, z ktora akurat "mamy na pienku"
zahnlos.gif
Teraz sama wyjdzie z owocu trzymajac sie ostrza.
3/ lyzka, zaczynajac od szerszej strony odkroic miazsz od skorki.

najszybciej, najmniejsze straty surowca, najmniej uszkodzen.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
a czemu placzesz?
przynajmniej nie zmarzniesz
icon_wink.gif
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Bo to kolejny rok, gdy nie marzne
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
bede robila

jak nie 26 to w sylwestra to wstawie foto
 

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
A u nas łososie wycofują ze sklepów, bo ponoć jakąś szkodliwą dla ludzi bakterię zawierają. Szczególnie dla kobiet w ciąży, bo może przeniknąć do dzidziusia i uszkodzić.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
kobietom w ciazy nigdy nie polecano surowego miesa.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
dodam tylko, ze sos do salaty jest genialny. Szczegolnie do salaty z goryczka.

Sos do lososia i avokado nie powinien sie rozwarstwiac, ale ze musztarda byla z lodowki dodalam odrobine cieplej wody
dump.gif

absolutnie nie polecam.