- Lis 13, 2005
- 9,188
- 2,742
- 113
Przepis pochodzi z numeru 5/2001 "Smaki i Aromaty". Może się komuś przyda na Święta.
Ciasto
7 jajek
200g gorzkiej czekolady
7 łyżek cukru
150g masła
4 płaskie łyżki mąki
25 ml rumu
szczypta soli
szczypta zmielonego imbiru
Krem truflowy
100g gorzkiej czekolady
200g masła
150g drobnego cukru
3 jajka
100ml śmietanki 36%
25ml rumu
słoik konfitury z czarnej porzeczki
łyżeczka żelatyny
płatki czekoladowe i cukier puder
1. Zagotuj w płaskim garnku wodę. Zanurz w nim mniejszy rondel i włoż do niego masło i czekoladę. Mieszaj, aż masa się roztopi - w większym garnku woda powinna tylko "mrugać". Zdejmij rondel z wodnej kąpieli, wbij po jednym żółtku, dodaj imbir, rum i ucieraj mikserem gęsty, puszysty krem.
2. Ubij schłodzone białka ze szczyptą soli, wsypuj stopniowo cukier i ubijaj tak długo, aż piana stanie się lśniąca i bardzo sztywna. Do kremu czekoladowego wsyp przez sitko mąkę, dodaj 5 łyżek piany i starannie wymieszaj trzepaczką rózgową. Resztę piany bardzo starannie wymieszaj z ciastem.
3. Posmaruj spód tortownicy (23-25cm średnicy) masłem, wyłóż krążkiem pergaminu i przełóż ciasto. Piecz najpierw w temp. 170 stopni, a gdy biszkopt wyrośnie zwiększ do 180 stopni. Po 30 minutach sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
4. Roztop w kąpieli wodnej 100g czekolady. Ubij mikserem schłodzoną śmietankę z łyżką cukru. Zmiksuj masło na puszysty krem w sporej misce. Odcedź 5 łyżek soku z konfitury, zagotuj z 2 łyżkami wody i wymieszaj z żelatyną. Wbij do rondelka jajka, wsyp cukier i trzymając rondelek na ledwie "mrugającym" ogniu ucieraj puszystą, jasną masę. Zdejmij z ognia, niech wystygnie.
5. Dodaj do masła wystudzoną czekoladę, utrzyj starannie i zacznij wlewać - po 2 łyżki - masę jajeczną. Ucieraj dalej, a potem dodaj śmietankę (nie może być zimna, bo krem się owarzy), sok z żelatyną i rum. Delikatnie wymieszaj krem trzepaczką rózgową. Wstaw na 30 minut do lodówki.
6. Przekrój biszkopt na 2 krążki, posmaruj kremem i udekoruj płatkami czekoladowymi. Ale równie efektowna będzie dekoracja z czekolady (dodatkowe 50g) utartej na tarce ze średnimi oczkami i cukru pudru.
Ciasto
7 jajek
200g gorzkiej czekolady
7 łyżek cukru
150g masła
4 płaskie łyżki mąki
25 ml rumu
szczypta soli
szczypta zmielonego imbiru
Krem truflowy
100g gorzkiej czekolady
200g masła
150g drobnego cukru
3 jajka
100ml śmietanki 36%
25ml rumu
słoik konfitury z czarnej porzeczki
łyżeczka żelatyny
płatki czekoladowe i cukier puder
1. Zagotuj w płaskim garnku wodę. Zanurz w nim mniejszy rondel i włoż do niego masło i czekoladę. Mieszaj, aż masa się roztopi - w większym garnku woda powinna tylko "mrugać". Zdejmij rondel z wodnej kąpieli, wbij po jednym żółtku, dodaj imbir, rum i ucieraj mikserem gęsty, puszysty krem.
2. Ubij schłodzone białka ze szczyptą soli, wsypuj stopniowo cukier i ubijaj tak długo, aż piana stanie się lśniąca i bardzo sztywna. Do kremu czekoladowego wsyp przez sitko mąkę, dodaj 5 łyżek piany i starannie wymieszaj trzepaczką rózgową. Resztę piany bardzo starannie wymieszaj z ciastem.
3. Posmaruj spód tortownicy (23-25cm średnicy) masłem, wyłóż krążkiem pergaminu i przełóż ciasto. Piecz najpierw w temp. 170 stopni, a gdy biszkopt wyrośnie zwiększ do 180 stopni. Po 30 minutach sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
4. Roztop w kąpieli wodnej 100g czekolady. Ubij mikserem schłodzoną śmietankę z łyżką cukru. Zmiksuj masło na puszysty krem w sporej misce. Odcedź 5 łyżek soku z konfitury, zagotuj z 2 łyżkami wody i wymieszaj z żelatyną. Wbij do rondelka jajka, wsyp cukier i trzymając rondelek na ledwie "mrugającym" ogniu ucieraj puszystą, jasną masę. Zdejmij z ognia, niech wystygnie.
5. Dodaj do masła wystudzoną czekoladę, utrzyj starannie i zacznij wlewać - po 2 łyżki - masę jajeczną. Ucieraj dalej, a potem dodaj śmietankę (nie może być zimna, bo krem się owarzy), sok z żelatyną i rum. Delikatnie wymieszaj krem trzepaczką rózgową. Wstaw na 30 minut do lodówki.
6. Przekrój biszkopt na 2 krążki, posmaruj kremem i udekoruj płatkami czekoladowymi. Ale równie efektowna będzie dekoracja z czekolady (dodatkowe 50g) utartej na tarce ze średnimi oczkami i cukru pudru.
Ostatnią edycję dokonał moderator: