Miodowe ciasteczka angielskie

yoanka

Member
Maj 14, 2006
1,077
0
0
15 dag płynnego miodu
11 dag brązowego cukru
10 dag masła
33 dag mąki
szczypta soli
cynamon

Lukier:
20 dag cukru pudru
1-2 łyżki syropu żurawinowego
1-2 łyżki soku z cytryny
miodowe_angielskie.jpg

Miód, cukier i masło podgrzać razem aż masło się roztopi. Schłodzić.
Dodać cynamon, mąkę i sól. Zagnieść ciasto.

Rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wycinać ciastka. Piec ok. 10 minut w temp. 175 st.C.

Syrop żurawinowy utrzeć z 10 dag cukru. Resztę cukru utrzeć z sokiem z cytryny. Połowę ciastek posmarować różowym lukrem, a drugą połowę białym.
-------------------------
Ciastka są dosyć słodkie, więc już nie smarowałam ich lukrem.
Przepis z dodatku specjalnego Tiny nr 10/2004
I jeszcze mój pomocnik
icon_mrgreen.gif
Pierwszy raz w życiu wycinał ciastka.
kuba.jpg
 

Załączniki

  • miodowe_angielskie.jpg
    miodowe_angielskie.jpg
    97.5 KB · Wyświetleń: 3
  • kuba.jpg
    kuba.jpg
    66.6 KB · Wyświetleń: 2
Mar 2, 2013
24
0
0
właśnie kilka minut temu wyjęłam z piekarnika. Rzeczywiście są słodkie ,ale bardzo smaczne. Czuc wyraźnie miód więc to dla jego smakoszy
lecker.gif
Troszkę są twardawe, w sensie nie tak bardzo negatywnym ,ale się wysłowiłam
dump.gif
Zobaczymy jutro
wink.gif