Kurczak z karambolą i brzoskwiniami

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Kurczak z karambolą i brzoskwiniami


1. Przygotować marynatę do kurczaka:

4 łyżki oleju sojowego
2 łyżki sosu sojowego
pół łyżeczki ostrej papryki
3 ziarna świeżo zmielonego czarnego pieprzu
przeciśnięty ząbek czosnku

Do tak przygotowanej (oczywiście, wymieszanej
icon_wink.gif
) marynaty wkładamy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka na ok. 20 min.

2. W woku ( lub dużej, głębokiej patelni ) rozgrzewamy 4 łyżki oleju sojowego, dodajemy szczyptę curry.

3. Podsmażamy pół karamboli, pokrojonej w sporą kostkę. Gdy się trochę zrumieni, dodajemy kurczaka z marynatą. Mieszamy, dodajemy pół drobno posiekanej cebuli.

4. Gdy kurczak się smaży, przygotowujemy sos:

W małym rondelku mieszamy:

szklankę soku z brzoskwiń z puszki
2 łyżki sosu sojowego
szczyptę ostrej papryki
łyżeczkę miodu
pół łyżeczki oleju sezamowego

Dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej. Dokładnie mieszamy.
Stawiamy na gaz, doprowadzamy do zagotowania, mieszając.

5. Gdy sos zgęstnieje, wlewamy go do woka z kurczakiem, mieszamy, chwilę dusimy. Dodajemy 3-4 pokrojone w kostkę połówki brzoskwiń z puszki.

6. Podajemy od razu. Najlepiej smakuje z ryżem.
mniam.gif


Smacznego!
wink.gif



Jeśli aktualnie nie mamy karamboli (lub ktoś jej nie chce czy nie lubi - lub po prostu dla urozmaicenia
icon_smile.gif
) można ją zastąpić pokrojonym ananasem z puszki, też smakuje wybornie
icon_razz.gif





Przepis ten zamieszczałam tu: http://www.gimbla.pl/forum/viewtopic.php?t=47087 w odpowiedzi na pytanie forumowiczki.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
karambola to raczej wyglada niz smakuje, a kosztuje raczej do wygladu niz smaku

wpisywalam przepis na kure z brzoskwiniami, ale martwy przepis. Trzymam kciuki za ten
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
To prawda
icon_smile.gif
Karambola smakuje tak trochę cytrynkowo...
Ja po prostu też kedyś (podobnie jak autorka pytania na tamtym forum) miałam karambolę "na zbyciu"
icon_wink.gif

Na drinka nie miałam specjalnie ochoty, i tak narodził się ten przepis
lecker.gif

dzięki przyprawom, mało intensywna karambola zyskuje więcej smaku.

Masz rację, nie ma co popadać w koszty, dlatego w codziennym zyciu naprawdę polecam wersję z ananasem, wychodzi pyszna i bardziej wyrazista w smaku.
mniam.gif

Wtedy soki z ananasa i brzoskwiń mozna zmieszać pół na pół.


Polecam miłośnikom słodko-pikantnych smaków
wink.gif